Projekt Blackjack. Pentagon vyšle do vesmíru celou flotilu vyspělých špionážních satelitů

Elektronika 19. května 2020 | 07:36 — Lukáš Bauer
Pentagon v příštím roce zahájí projekt Blackjack, který počítá s rozmístěním mnoha špionážních satelitů na oběžné dráze kolem Země. Cílem autonomní špionážní sítě bude především podpora americké armády v bojových operacích. Na vývoji satelitů pracují přední američtí experti z oboru.
Další 1 fotografie v galerii
USA chce dostat do vesmíru množství malých družic / DARPA

Skupina špičkových výzkumníků Pentagonu pracuje na vývoji autonomní sítě malých špionážních satelitů v rámci projektu Blackjack. Tento projekt by mohl nahradit zastaralé a nákladné špionážní družice a měl by primárně sloužit pro podporu americké armády v bojových misích. 

Jednou z nejinovativnějších technologií ve vesmíru je myšlenka malých, levných autonomních družic, které mohou pokrývat celou planetu a komunikovat jak mezi sebou, tak s pozemními stanicemi. Právě možnost vzájemné komunikace drobných satelitů umožňuje významný nárůst výkonu celé sítě.

Samotný projekt Blackjack se inspiroval projektem satelitů Starlink soukromé společnosti SpaceX. Tento sytém telekomunikačních družic bude v budoucnu pokrývat téměř celou planetu vysokorychlostním internetem. Vysoký počet satelitů umožňuje také snadné přesměrování na některou ze sousedních družic v případě poruchy, a celý systém je tak odolný vůči jakýmkoliv výpadkům.

Dosud jsou Spojené státy závislé na poměrně malém počtu výkonných a drahých vojenských satelitů, které poskytují vysokou míru podpory během bojových operací. V případě vojenského konfliktu jsou satelity páteří komunikace, a proto se mohou stát prioritním cílem nepřítele. Síť nízkonákladových autonomních družic poskytuje v případě útoku mnohem menší riziko, že bude komunikace ochromena.

Agentura DARPA v současné době zvažuje nasazení několika typů satelitů, a to včetně vysokofrekvenčních systémů pro předávání dat pozemním jednotkám, navigačním systémům, a také speciální družicím s infračervenými a elektrooptickými přístroji. První družice by měly do vesmíru vzlétnout již v příštím roce. Dále čtěte: Trumpova vláda připravuje právní rámec pro těžbu surovin na Měsíci. Vše naznačuje, že se chystá obejít OSN.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu