Na ropných polích v Kaspickém moři došlo k mohutné ohnivé explozi. Experti objevili zvláštní příčinu

Energetika 08. července 2021 | 13:17 — Lukáš Bauer
V neděli 4. července došlo v Kaspickém moři poblíž ázerbájdžánských ropných polí k obrovské ohnivé explozi. Na to, co toto peklo na Zemi způsobilo, se snažili najít odpověď vědci a přišli se zajímavým zjištěním. Za explozí totiž stojí takzvaná bahenní sopka, která uvolnila velké množství plynu.
Další 2 fotografie v galerii
Poblíž ropných polí v Kaspickém moři došlo k explozi / Depositphotos

V ropných polích v Kaspickém moři došlo v neděli ve večerních hodinách k masivní explozi doprovázené obřím ohnivým mrakem. Následné vyšetřování události poukázalo na zvláštní příčinu této obří exploze. Podle expertů ji totiž způsobila takzvaná bahenní sopka, která uvolnila velké množství nahromaděného metanu.

K explozi došlo ve 21:30 místního času ve vzdálenosti asi deset kilometrů od ropného polu Umid, jež se nachází více než sto kilometrů od ázerbájdžánského hlavního města Baku. Úřady se nejdříve domnívaly, že došlo k havárii na jednom z mnoha ropných polích v oblasti, ale později se ukázalo, že na vině byl přírodní živel.

Přírodní příčina

Podle vyšetřování ropné společnosti SOCAR totiž výbuch zapříčinila takzvaná bahenní sopka. Bahenní sopky jsou velice vzácným typem sopek, které místo lávy chrlí přehřáté bahno. Často však také obsahují vysoké koncentrace přírodních plynů, které se v nich hromadí.

Když se pak tato směs spolu s kameny dostává na povrch, může třením hornin vzniknout jiskra, která pak směs zapálí a dojde k explozi, jako se stalo pravděpodobně i v tomto případě.

Země bahenních sopek

Ázerbajdžán má na svém území zhruba 400 z přibližně 1 000 bahenních sopek na světě. Bahenní sopky v Ázerbájdžánu jsou jedny z největších a nejnásilnějších na světě. Každý rok na území tohoto státu dochází k několika velkým erupcím. Většina ze sopek se nachází na malých ostrovech, které byly vytvořeny jejich vlastní erupcí, některé jsou však stále ukryté pod povrchem a vytvářejí jen dočasné vulkanické pevniny. Dále čtěte: (Pod hladinou moře se nachází dávno ztracený kontinent. K objevu pomohla geologická anomálie pod Islandem).

Zdroj info: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu