Apple maskoval problémy s bateriemi telefonů iPhone. Soud společnosti vyměřil pokutu v řádu milionů dolarů

PC a Mobil 23. listopadu 2020 | 15:01 — Lukáš Bauer
Společnost Apple musí zaplatit miliony dolarů za to, že účelově snižovala výkon iPhone. K tomuto kroku se společnost uchýlila poté, co chtěla zamaskovat problémy s bateriemi telefonů. Společnost také tímto krokem nepřímo nutila uživatele k nákupu nových zařízení.
Další 1 fotografie v galerii
Společnost Apple musí zaplatit miliony dolarů za nekalé praktiky / Apple

Společnost Apple v minulosti zpomalovala své smartphony iPhone, čímž se snažila maskovat problémy s bateriemi. Společnost nyní uzavřela dohodu s třiatřiceti americkými státy a federálním okrskem hlavního města Washington DC. V rámci této dohody se všechny strany domluvily se společností Apple o urovnání obvinění.

Společnost tak musí uživatelům iPhone vyplatit 113 milionů dolarů (v přepočtu 2,5 miliardy korun) za to, že cíleně a bez jejich vědomí upravila výkon zařízení čímž se snažila zvýšit výdrž závadných baterií. Výkon zařízení byl nedostatečný a řadu uživatelů tak společnost nepřímo nutila k nákupu nového telefonu.

Nejedná se o první vyrovnání

Dohodu o vyrovnání uzavřela společnost Apple také letos v březnu kdy se dohodla na vyplacení 500 milionů dolarů uživatelům zařízení iPhone. Společnost tak zabránila podání hromadné žaloby, kvůli stejnému problému.

Společnost Apple podle všeho v roce 2016 vydal aktualizaci na dnes již zastaralé modely iPhone 6,7 a SE. V rámci této aktualizace upravila výkon zařízení tak, aby zamaskoval problém s bateriemi. Tato aktualizace však způsobila, že baterie nedodávaly u starších modelů výkon a zařízení se nečekaně vypnulo.

Maskování závady

Chování Apple bylo kritizováno mnoha státy, podle kterých měla společnost majitele zařízení informovat a baterie nahradit. Částí dohody je také ustanovení o povinném zveřejňování informací o správě napájení iPhonů, poznámkách k aktualizaci softwaru a nastavení přístrojů, které ještě čekají na schválení soudem. Dále čtěte: (Apple představil nový levný iPhone. Nabízí nejvýkonnější procesor a zajímavou cenu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu