Obří erupce sopky Hunga Tonga odhalila nové nebezpečí. Doslova odstřihla ostrovní stát od informací a dění ve světě

PC a Mobil 27. ledna 2022 | 19:15 — Lukáš Bauer
Digitální optické sítě protínají doslova celý svět v síti statisíců kilometrů podzemních nebo podmořských kabelů. Internet je nedílnou součástí života na Zemi a bez internetu si dnes svět ani nelze představit. Jak se ale ukázalo, erupce sopky má dopady nejen na klima na planetě, ale může snadno odstřihnout lidi od veškeré komunikace.
Další 2 fotografie v galerii
Obří exploze sopky ukázala slabinu podmořských kabelů / Pixabay

Obyvatelé království Tonga jsou již týden bez stabilního internetového spojení. Mohutný výbuch sopky Hunga Tonga přerušil jediný podmořský kabel, který spojoval malou ostrovní zemi s celosvětovou sítí internet. I když se snahy o opravu kabelu již rozjely, potrvá nejméně měsíc, než budou moci obyvatelé Tonga opět plnohodnotně používat internet.

Lidé tohoto ostrovního státu se jednoduše nemohou spojit s rodinou v zahraničí, aby jim dali vědět, že jsou v pořádku. Nemají žádné zprávy ze světa a nemohou zjistit ani to, jestli se na nich náhodou neřítí velká tropická bouře.

Bez možnosti komunikace

Katastrofa na ostrovní zemi odhaluje zranitelnost celosvětové komunikační sítě. Většina lidí si při brouzdání přes bezdrátový internet neuvědomuje, že jejich síť a téměř veškerá celosvětová komunikace závisí na stovkách kabelů, které se vinou po oceánském dně.

Optický kabel, který spojuje Tongu se zbytkem světa od roku 2013, měří 827 kilometrů a táhne se přes jižní Tichý oceán až k ostrovu Fidži. Kabel nese digitální data, tedy internetové spojení pro téměř sto tisíc obyvatel.

„Kvůli poškození mezinárodního optického kabelu nefunguje internet. Dva komunikační operátoři pracují na satelitních možnostech pro obnovení některých služeb včetně internetu,“ uvedla tonžská vláda v prohlášení.

Speciální plavidlo

Operátoři na Tonze budou podle prohlášení upřednostňovat obnovení mezinárodních hovorů a dalších komunikačních služeb, jako je e-mail. Omezeny jsou podle prohlášení také vnitrostátní hovory. Opravy poškozeného kabelu jsou podle zpráv agentury Reuters závislé na příjezdu specializované lodi do Port Moresby, hlavního města Papuy-Nové Guineje. Dále čtěte: (První SMS zpráva byla odeslána v roce 1992. Nyní byla vydražena za sto tisíc euro).

Zdroj: NPR, BBC.

Témata: kabel, moře, sopka, komunikace
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu