První evropskou zemí, která přistane na Měsíci, by se mohlo stát Německo

Věda a technika 30. července 2019 | 10:10 — Lukáš Bauer
Přistání na Měsíci je sice překonáno více než 50 let, ale přesto patří ke stále těžké vesmírné disciplíně. Dosud na povrchu našeho souputníka přistál pouze někdejší Sovětský svaz, Spojené státy a Čína. První evropskou zemí, která přistane na Měsíci, by se mohlo stát Německo, jenž vyvíjí svůj vlastní lunární modul.
Další 3 fotografie v galerii
Lunární povrch bude zkoumat dvojice německých robotů / PTScientists

Sousední Německo vyvíjí svůj vlastní lunární modul Alina a mohlo by se tak stát první evropskou zemí v historii, která přistane na povrchu Měsíce. Dosud se tento nelehký úkol podařil pouze Sovětům, Američanům a Číně.

Nový vesmírný modul určený pro přistání na Měsíci vyvíjí specialisté z německé firmy PTScientists, která má své vývojové centrum v Berlíně. Nový modul měří okolo dvou metrů na výšku i na šířku. Uprostřed konstrukce jsou ukotvené čtyři nádrže s palivem a v horní části jsou umístěny solární panely.

Horní část modulu bude tvořena anténami, které budou zprostředkovávat komunikaci s pozemním střediskem. Jedna z antén bude také LTE, přes kterou bude realizována komunikace mezi základnou a dvojicí lunárních robotů.

Lunární modul bude jednou z kosmických společností jako například SpaceX vynesen na oběžnou dráhu, odkud bude pokračovat na vlastní pohon k oběžné dráze Měsíce, aby přistála na jeho povrchu.

Po přistání vědci vypustí dvojici lunárních robotů, kteří se pustí do průzkumu. Během mise chtějí Němci také navštívit lunární vozítko, které je na měsíci již od roku 1972 a monitorovat stav jeho poškození. Dále čtěte: Indie odstartovala novou vesmírnou misi. Může se stát čtvrtou zemí, která přistane na Měsíci.

Témata: Německo, modul, měsíc, robot
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu