Výzkumná stanice na dně Baltského moře se odmlčela. Při průzkumu bylo zjištěno něco naprosto nečekaného

Věda a technika 11. září 2019 | 12:08 — Lukáš Bauer
Německá výzkumná stanice, která byla umístěna na dně Baltského moře, přestala vysílat 21. srpna ve včerních hodinách. Na místo byli vyslání potápěči aby zjistili, co se s vědeckou stanicí stalo a nestačili se divit. Na dně moře objevili pouze kabel, ale téměř půl tuny vážící stanice na místě už nebyla.
Další 2 fotografie v galerii
Roztrhaný kabel je jediné, co po stanici na dně moře zůstalo / Internet

Ve večerních hodinách 21. srpna se odmlčela výzkumná stanice, kterou mělo Německo umístěnou na dně Baltského moře. Po příchodu potápěčů na místo bylo zjištěno, že téměř půl tuny vážící vědecké zařízení se na dně nenachází a zůstal po něm jen utržený kabel.

Pozorovací vědecká stanice Boknis Eck se nacházela v zakázané oblasti moře u německého pobřeží. Podle dostupných informací je v této oblasti zakázan jakýkoliv pohyb plavidel včetně rybářských lodí. Vědci se domnívají, že zařízení v ceně okolo 300 tisíc eur (7,5 mlionu korun) někdo ukradl.

Podle vyjádření společnosti GEOMAR, která stanici provozovala, byl případ předán německé policii, aby okolnosti ztráty vyšetřila. Ve hře je kromě krádeže také možnost, že stanici z mořského dna utrhla silná bouře.

Stanice ležela v zátoce u Eckernförde na sever od přístavního města Kiel, necelé dva kilometry od pobřeží, v hloubce 22 metrů. Jednalo se o jedno z nejstarších podobných zařízení, které automaticky sbíralo údaje o složení mořské vody včetně množství živin, soli a sledovalo také rychlost proudění.

„Nejdříve jsme si mysleli, že se jedná o nějakou chybu v přenosovém systému. Až později jsme zjistili, že celý přístroj je pryč. Potápěči po něm nenašli ani stopu kromě zcela roztrhaného kabelu,“ uvedl Hermann Bange, který má projekt na starost. 

Ztráta stanice je pro společnost velice citelná a nedá se podle expertů vyjádřit pouze cenou samotné observatoře. Data, která stanice poskytovala, jsou podle jejích provozovatelů velmi cenná. Také z tohoto důvodu žádají o pomoc veřejnost. Dále čtěte: ( Ruské rádio duchů je aktivní 47 let. Nikdo neví, kdo na frekvenci vysílá).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu