Vědci vymysleli efektivní způsob, jak vyrábět vodíkové palivo. Mohou tím změnit svět dopravy

Věda a technika 16. prosince 2019 | 11:00 — Lukáš Bauer
V současné době výrobci automobilů přecházejí na alternativní řešení spalovacích motorů, která představují elektromobily nebo automobily poháněné vodíkem. Každá z technologií má své výhody i nevýhody, přičemž u vodíku je to především drahá výroba. Vědci však nyní přicházejí s unikátním řešením levné výroby vodíku, která by mohla přispět k masovému využití vodíkem poháněných automobilů.
Další 2 fotografie v galerii
K výrobě vodíkového paliva se používá drahé ruthenium / Internet

Elektromobily mají v současné době jednoho vážného konkurenta a tím jsou vozidla poháněná vodíkem. Vývojáři v obou odvětvích spolu jistým způsobem soupeří a vědci nyní přicházejí s novou technologií, která by výrazně mohla snížit náklady na výrobu vodíkového paliva a přiblížit se tak masovému využití vodíkem poháněných automobilů.

Výzkumem výoby levnějšího vodíkového paliva se zabýval tým vědců z USA, který nyní přichází s nově vyvinutou metodou. Podle jeho autorů je tento výrobní postup mnohem udržitelnější a levnější než současná výroba.

Celý systém je založen na tom, že vědci využijí k výrobě vodíku mnohem levnější materiály, než které se používají dnes. Vodík vyrobili například s pomocí železa a niklu, které použili jako velice levnou alternativu katalyzátoru. Dosud se při výrobě používalo především iridium, ruthenium nebo platina, které jsou však vzácnými a drahými kovy.

„Naším katalyzátorem pokryjeme elektrody a tím snížíme spotřebu energie během tohoto procesu,“ uvedl k objevu vedoucí výzkumného týmu Chuan Zhao. 

Stejný vědecký tým provádí experimenty s nikl-železnými elektrodami již několik let. Již během prvních zkoušek se ukázalo, že tyto elektrody mohou být alternativní a levnější cestou k výrobě vodíku. Uspokojivé výsledky prvních testů však vědci během několika let vylepšili natolik, že považují technologii za efektivní.

Velice tenký povlak má jen několik atomů. Ale přitom je velice účinný v tom, jak silně reakci podporuje. Díky nanovrstvám katalyzátoru se ukázalo, že nikl-železný katalyzátor může být stejně účinný jako platinový. Úspora při výrobě je přitom v řádu tisíců procent, protože cena drahých kovů se pohybuje až na hranici 70 dolarů za gram. Dále čtěte: (Vědci přišli na způsob, jak efektivně ze zemské kůry získávat vzácné prvky).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu