Němci chtěli za války prorazit pod Ještědem rozsáhlou stavbu. Dlouho se myslelo, že jde o legendu

Vojenství 01. června 2020 | 08:26 — Lukáš Bauer
Během druhé světové války chtělo Německo vybudovat silniční tepnu pod Ještědem, pod nímž měl vést dlouhý tunel. Stavba byla součástí plánů na přestavbu města Liberec a jeho okolí. O výstavbě tunelu se přitom historici léta domnívali, že byla pouhou legendou.
Další 1 fotografie v galerii
Pod Ještědem měl vést dálniční tunel / Wikipedia / Zdeněk Fiedler

O výstavbě tunelu pod Ještědem historici léta spekulovali, ale nakonec se jim podařilo nasbírat dostatek důkazů o této plánované stavbě. Výstavba silničního tunelu pod Ještědem byla součástí plánů na přestavbu Liberce a okolí.

Vědci poustupem času objevili několik dokumentů a také mapy, které zahrnovaly plány na výstavbu podzemního tunelu pod Kozákovským hřbetem. Přestože v některých dokumentech byla označena výstavba jako nezbytná, později se od plánů upustilo, jelikož byla pozastavena výstavba celé dálnice.

Vědci spekulují nad existencí průzkumné štoly

Dálnice měla být vystavěna na západ od Liberce na úbočí Ještědského hřbetu. Inženýři přitom v rámci plánování řešili nelehkou situaci, jak dálnici svést zpět z vysoké nadmořské výšky.

Samotný vstup do plánovaného tunelu se podle plánů měl nacházet u Panského lomu, kde je podle některých teorií také patrná průzkumná štola. Díky odstřelu horniny chtěli Němci zjitit, jak bohatá jsou zde ložiska vápence. Průzkumná štola by se měla nacházet přímo v lomu.

Celá stavba měla být dlouhá 1,5 kilometru a z Ještědského hřbetu měla vycházet ven u obce Padouchov. Poté, co se začal průběh války obracet, byly však veškeré plány na výstavbu dálniční sítě kolem Liberce pozastaveny a k realizaci velkolepého plánu nikdy nedošlo. Dále čtěte: (Čína staví neuvěřitelně rychlý aerodynamický tunel! Bude sloužit k vývoji hypersonických technologií).

Témata: tunel, němec, legenda, válka
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu