V Kanadě zmizely tisíce let staré ledové příkrovy. Naplnila se černá předpověď vědců z roku 2017

Věda a technika 05. srpna 2020 | 08:40 — Lukáš Bauer
Nejnovější satelitní data od americké vesmírné agentury NASA znepokojila klimatology, když se ukázalo, že v Kanadě roztály sněhové čepice, které jsou staré několik tisíc let. Tento vývoj přitom předpovídala klimatologická studie z roku 2017.
Další 2 fotografie v galerii
Tisíce let staré ledové čepice na vrcholku hor zmizely / Pixbay

Z nejnovější satelitních záznamů NASA je patrné, že se v Kanadě naplnily předpovědi klimatických modelů z roku 2017, které předpokládaly, že tisíce let staré sněhové čepice v Kanadě roztají do pěti let.

Tuto studii vypracovali vědci z coloradské univerzity v Boulderu pod vedením profesora Marka Serreze. Jejich modely předpovídaly, že během následujících pěti let zcela roztají ledové čepice v Zátoce svatého Patrika. Jak ukazují nová satelitní data, vědci měli bohužel pravdu.

Vědci se věnují intenzivnímu výzkumu v této oblasti již řadu let, a proto ledové čepice v horách dobře znají. „Když jsem tehdy tyto ledové čepičky navštívil, vypadaly jako permanentní součást krajiny. To, že jsem je viděl zmizet během pouhých 40 let, je pro mě strašné,“ uvedl Serrez.

Roztály za šedesát let

Před třemi lety srovnávali vědci pod vedením profesora Serreze satelitní data z družice Aster pořízená v roce 2015 se snímky, které byly pořízeny z letounů v srpnu 1959. Srovnání těchto snímků ukázalo, že během šestapadesáti let se tyto tisíce let staré čepice z ledu zmenšily o 95 procent, přičemž nejvíce roztály v roce 2014 a 2015. Tato léta byla totiž extrémně teplá a v regionu dosahovaly teploty vysoko nad průměr.

Nové snímky ukazují smutnou pravdu

Na nejnovějších snímcích z roku 2020 je patrné, že čepice již zcela zmizely, přesně tak, jak vědci předpovídali. Podle vědců je to jasné varování před tím, že globální oteplování prudce akceleruje, což se nejvíce podepisuje právě na arktických oblastech. Dále čtěte: (Tající ledovec v Norsku odkryl dávno ztracené vikingské artefakty).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu