Čína se zajímá o dno Mariánského příkopu. Do hlubin vyslala speciální vědeckou ponorku

Věda a technika 25. listopadu 2020 | 10:00 — Lukáš Bauer
Čína v rámci výzkumu Mariánského příkopu nyní do hlubin oceánu vyslala speciální miniponorku s lidskou posádkou. Na palubě miniponorky byla trojice vědců, která za pomoci robotické ponorky odebrala z mořského dna vzorky a zkoumala místní druhy. Poznatky však chtějí Číňané pravděpodobně využít k výzkumu těžby na mořském dně.
Další 1 fotografie v galerii
Čína odebrala vzorky ze dna Mariánského příkopu / Pixabay

Čína vyslala na dno nejhlubšího podmořského příkopu na světě trojici vědců. Ti se vydali ve speciální ponorce do hlubin Mariánského příkopu na průzkum tamního prostředí a složení mořského dna. Podle expertů chce Čína poznatky využít pro těžbu nerostných surovin pod hladinou moře.

Posádka se v ponorce Fen-chou-ce dostala do neuvěřitelné hloubky 10 909 metrů a jen o kousek nedosáhla na světový rekord z roku 2019, kdy americký vědec Victor Vescov sestoupil ještě o dvacet metrů níže do hloubky 10 929 metrů. Během tohoto sestupu americký vědec objevil několik druhů nových živočichů.

Ložiska vznácných minerálů

Čínští vědci uvedli, že během sestupu do hlubin příkopu pozorovali velké množství nejrůznějších tvorů. Nejdůležitější částí celé mise však byl odběr vzorků z mořskéhho dna, ve kterém se, jak je známo, nacházejí zásoby vzácných minerálů. Čína chce tyto důležité poznatky o mořském dně využít a stát se tak světovou velmocí podmořské těžby vzácných kovů a minerálů.

Mariánský příkop se nachází východně od souostroví Mariany (Mariánské ostrovy), poblíž ostrova Guam. Tato propadlá část mořského dna o délce více než 2 500 kilometrů ukrývá nejhlubší místo zemského povrchu, kde hloubka podle posledního měření činí 10 994 m. Jako první prozkoumali Mariánský příkop americký poručík Don Walsh a švýcarský oceánolog Jacques Piccard pomocí batyskafu US Navy Trieste.

Znečištění je všude

Jak ale ukázal nedávný výzkum, lidský odpad se dostává i do naprosto nedostupných míst na Zemi, jako je Mariánský příkop. Vědci totiž zaznamenali během většiny z tisíců ponorů, které byly v okolí uskutečněny, vždy minimálně jeden předmět, který vyrobili lidé. Dále čtěte: (Tajemné hlubiny oceánů zůstanou dlouho neprozkoumány. Ukrývají desetitisíce neznámých druhů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu