Na odlehlém místě v Norsku se našly unikátní artefakty. Tisíce let byly součástí ledovce

Věda a technika 27. listopadu 2020 | 10:05 — Lukáš Bauer
Pod tajícím ledovcem na jednom z velice odlehlých míst v Norsku byla objevena pravěká lovecká skrýš. Vědci v této lovecké úschovně našli perfektně zachovalou loveckou výbavu, a to včetně desítek zbraní a zbytků ulovených zvířat. Jedná se o jeden z největších podobných objevů v Norsku za poslední desetiletí.
Další 1 fotografie v galerii
Ledovec odkryl pradávnou loveckou skrýš plnou artefaktů / Pixabay

V norské oblasti Langfonne kde se ještě před několika lety nacházela ledová čepice, nyní skupina vědců objevila pradávnou loveckou úschovnu, která obsahovala desítky loveckých předmětů a také zbytky kořisti. Vědci mezi předměty našli velké množství velice dobře zachovalých šípů.

Stáří tohoto unikátního nálezu vědci odhadují nejméně na šest tisíc let. Celý objev vědci popsali v rozsáhlé vědecké studii, která byla publikována ve vědeckém časopise Holocene. Podobné objevy jsou poměrně vzácné, a to především kvůli tomu, že předměty uvězněné v ledu tisíce let po kontaktu se vzduchem, větrem a sluncem velice rychle degradují.

V létě vyráží do hor archeologové

Vědci proto každé léto intenzivně pátrají v norských oblastech, které jsou odhaleny ustupujícím ledovcem a snaží se místa prozkoumávat, dokud jsou cenné artefakty zachovány. V oblasti  Langfonne vědci přitom pátrají pravidelně již několik let a objevili zde již celou řadu vzácných artefaktů.

Tato oblast je totiž proslulá množství ledových čepic, které netvoří souvislou ledovcovou masu. Tyto ledové útvary nejsou natolik odolné a oproti běžným ledovcům odtávají mnohem rychleji. Tohoto nadměrného tání pak využívají vědci, kteří mohou zkoumat půdu, jež byla zmrzlá tisíce let. Na průzkumu oblastí se podílí řada vědců z různých oborů, jako je klimatologie, glaciologie a další.

Důležité poznatky z historie

Nový objev patří k jednomu z největších nalezených v Norsku. V úkrytu bylo objeveno množství šípů a ostatky přibližně tří stovek zvířat, která dávní lidé ulovili. Vědci všechny artefakty datovali pomocí radiokarbonové metody, a získali tak poměrně jasnou představu o tom, jak byla tato lovecká skrýš v průběhu různých období využívána. Poznatky výzkumu jsou důležité především pro lepší poznání vývoje prvních lidských kultur ve skandinávském území a také pro mapování tajících oblastí. Dále čtěte: (V době kamenné byla Evropa větší. Dnes je pod hladinou dřívější pevnina, takzvaný Doggerland).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu