Jeden z nejstarších druhů žraloků měl čelisti jako žádné jiné stvoření na Zemi

Věda a technika 29. listopadu 2020 | 09:53 — Lukáš Bauer
Vědci zveřejniil výzkum, v němž popisují jeden z nejstarších druhů žraloka na světě. Toto poněkud bizarní stvoření bylo od jiných tvorů značně odlišné především svými zuby. Vědcům se totiž podařio zjistit, že tento prehistorický primitivní žralok měl zuby jako žadný jiný tvor na planetě.
Další 1 fotografie v galerii
Tento primitivní tvor měl zuby jako žádný jiný / Christian Klug, UZH

Výzkum nedávno objevené fosilie jednoho z nejstarších primitivních druhů žraloka naznačuje, že tento tvor měl zuby jako žádné jiné zvíře na Zemi. Tento podivně vypadající tvor, jenž obýval prehistorická moře v období před 370 miliony lety, dostal název Ferromirum oukherbouchi.

Vědci zveřejnili svůj výzkum prehistorického žraloka s nápadně obrovskýma očima v časopise Communications Biology. Výzkum také ukázal, že tvorova čelist se otáčela, aby mohl používat jinak skryté a velice ostré zuby na lov své kořisti. V jeho jídelníčku byly především velké prehistorické ryby, které trhal mohutnými zuby.

Unikátní uspořádání zubů

„Touto rotací byly mladší, větší a ostřejší zuby, které obvykle směřovaly dovnitř úst, nastaveny do svislé polohy. Jakmile se čelisti zavřely zuby pootočením dovnitř zatlačily kořist hlouběji do tlamy žraloka,“ uvedla v prohlášení hlavní autorka studie Linda Freyová.

Pokud byly čelisti žraloka v zavřené poloze, měl žralok naopak ve vzpřímené poloze sadu starších zubů zatímco nové ostré zuby směřovaly k jazyku a byly prakticky neviditelné. Vědci se o jeho unikátním ústrojí dozvěděli díky nálezu velice dobře zachovalých čelistí.

Tento typ čelisti později zanikl

Tato čelist byla později nahrazena strukturou čelisti, kterou žraloci mají po miliony let. Podle slov Freyové se jedná o zcela unikátní objev, protože doteď nebyl na planetě pozorován tvor, který by měl podobné uspořádání zubů a čelistí. Dále čtěte: (Obávaný žralok bílý má úhlavního nepřítele. Před tímto tvorem raději mizí v hlubinách).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu