Dělníci v Kanadě objevili záhadnou německou zbraň z první světové války

Věda a technika 13. ledna 2021 | 08:56 — Lukáš Bauer
Kanadští stavební dělníci objevili v zemi německé dělo z první světové války, tisíce kilometrů od místa, kde bylo ze zbraně naposledy vystřeleno. Polní kanón ráže 96 mm byl objeven v Amherstburgu v Ontariu na místě, kde povede nová školní cesta. Přivolaní odborníci byli raritním objevem z první světové války velice překvapeni.
Další 1 fotografie v galerii
Tato polní zbraň byla objevena v na školním pozemku v Kanadě / Aldo DiCarlo

Skupina kanadských dělníků, která bagrovala bývalé baseballové hřiště v kanadském městě Amhestburg, objevila velice nevšední zbraň z první světové války. Na místě, kde bude stát nová školní cesta, dělníci ze země vybagrovali polní kanón ráže 96 mm, který používalo německo během první světové války.

Tento kanón byl do Kanady přivezen spolu s kořistí zabavenou zajatým nacistům. Zbraň se tak stala součástí dalších více než 1100 trofejí včetně houfnic, minometů a dalších typů polních děl, které byly z dobytého území odeslány přes oceán v roce 1922.

Ztraceno v čase

Starosta města Aldo DiCarlo pro BBC uvedl, že dělo bylo původně vystaveno v roce 1922 jako součást památníku. Půdu ale v roce 1971 převzala škola a památník byl přesunut. Samotné dělo bylo však v natolik špatném stavu, že bylo ponecháno na místě a postupem času se na něj zapomnělo.

Vzdálené bojiště

Podle DiCarla je velice pravděpodobné, že dělo bylo zabaveno během vítězství v roce 1918 v Cambrai, což je více než 6300 kilometrů od místa, kde bylo nyní znovu objeveno. Podle expertů je dělo ještě poměrně v dobrém stavu a mohlo by být později vystaveno jako památka na kanadaské vítězství v první světové válce.

Nejedná se o jediný artefakt z první světové války nalezený na kanadském území. V polovině loňského roku například našel manželský pár na svém pozemku na severovýchodě Marylandu nevybuchlou bombu z první světové války. Dále čtěte: (Tato obří japonská ponorka byla postrachem. Na palubě měla sebevražedný bombardér).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu