Do Mexického zálivu uniká obrovské množství ropy. K havárii došlo před šestnácti lety

Věda a technika 22. ledna 2021 | 11:26 — Lukáš Bauer
Hurikán Ivan způsobil v Mexickém zálivu v roce 2004 sesuv půdy, kvůli kterému došlo k havárii a potopení ropné plošiny společnosti Taylor Energy. Ropné vrty z této plošiny se nepodřilo uzavřít a ropa tak uniká už více než 16 let do okolního moře. Podle vědeckých průzkumů v okolí se oblast může již brzy stát místem největší ropné katastrofy v historii USA.
Další 1 fotografie v galerii
Havárie ropné plošiny je citelná dodnes / Pixabay

Od chvíle, kdy v roce 2004 hurikán Ivan způsobil zhroucení ropné plošiny společnosti Taylor Energy z ropných vrtů, stále uniká ropa. Mexickému zálivu tak podle závěru vědců hrozí katastrofa epických rozměrů, která v historii USA nemá obdoby.

V roce 2015 experti odhadovali, že každým dnem z vrtu do moře proudí až 16 tisíc galonů ropy, které zamořují okolní vody. Jiná studie dokonce tvrdí, že do zálivu uniká až 30 tisíc galonů ropy denně.

 

Nejasné okolnosti

Na odstranění následků této havárie ani po 16 letech neexistuje plán a hrozí, že skvrna z plošiny Taylor překoná nejhorší katastrofu v dějinách, kterou byla zkáza ropné plošiny BP Deepwater Horizon.

Společnost Taylor však tvrdí, že neexistují žádné důkazy o tom, že by ropa unikala z jejích vrtů. Americké ministerstvo vnitra usilovně bojuje proti snaze společnosti se od následků katastrofy distancovat. Taylor Energy chce také získat 450 milionů dolarů, které musela poskytnout na vyzvednutí vraku plošiny a hledání unikajících vrtů pod třiceti metry bahna.

Devastující hurikány

Hurikány v této oblasti poškodily nebo vyřadily na 150 ropných plošin během uplynulých čtyř let a podle expertů je jen otázkou času, kdy se podobná situace bude opakovat. Navzdory tomu administrativa prezidenta Trumpa navrhuje největší rozšíření možností těžby pro ropné a plynárenské společnosti, přičemž by se téměř celé kontinentální pobřeží otevřelo těžbě.

Například během havárie na plošině Deepwater Horizon v roce 2010 do Mexického zálivu uniklo 134 milionů galonů ropy, které znečistily 1 300 kilometrů pobřeží. Tato havárie zabila také obrovské množství savců, ryb a ptáků žijících v zasažených oblastech. Dále čtěte: (Havárie teleskopu Arecibo. Devítisettunová plošina se zřítila a zařízení zcela zdemolovala).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu