Nejaktivnější sopka v Evropě se probouzí k životu. Okolí nepřetržitě monitorují vědci

Věda a technika 25. ledna 2021 | 17:42 — Lukáš Bauer
Nejnovější snímky nejaktivnější sopky na evropském kontinentu ukazují, jak se probouzí k životu. Etna je známá svou častou sopečnou aktivitou, která už v minulosti způsobila celou řadu potíží. Vědci okolí bedlivě monitorují a varují před rizikem vysoké koncentrace popela, který ze sopky uniká do atmosféry.
Další 1 fotografie v galerii
Etna se opět probouzí k životu / Pixbay

Známá sopka Etna, která se nachází na ostrově Sicílie, se během minulého týdne probudila k životu a vychrlila značné množství lávy. Sloup popela unikající ze sopečného kráteru vystoupal až do výšky přibližně čtyř kilometrů a vědci varují před jeho vysokou koncentrací v ovzduší.

O průběhu počínajících erupcí, které provázelo silné dunění a hlubinné otřesy, informoval na svém webu italský Národní ústav geofyziky a vulkanologie se sídlem ve městě Catania. Na místě v současné chvíli operuje řada vědců s přístroji a vyhodnocují situaci.

Úřady vydaly varování 

Podle informací, které se objevily v týdnu v italských médiích, bylo v oblasti Sicílie vydáno varování kvůli úniku velkého množství sopečného popela do atmosféry. Příliš vysoká koncentrace sopečného popela totiž může způsobovat celou řadu problémů a ohrožovat zdraví lidí.

Sicilská sopka Etna je vůbec nejaktivnější sopkou v Evropě. Je tvořena celkem pěti hlavními krátery a rozkládá se na velké ploše přesahující 1190 kilometrů čtverečních. V jejím okolí žije přibližně půl milionu lidí a je i oblíbeným turistickým cílem. Od roku 2013 se nachází na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Sopka bývala vyšší

Zároveň se také jedná o nejvyšší aktivní sopku na evropském kontinentu. Její výška dosahuje 3329 metrů nad mořem, ale ještě do erupce v roce 1981 měřila o 21 metrů více, tedy 3350 metrů, kdy došlo následkem sopečné erupce a uvolnění magmatu k poklesu sopky. Dále čtěte: (V Jihočínském moři se ukrývá zkázonosný vulkán. Jeho výbuch může ovlivnit celý svět).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu