Nejaktivnější sopka v Evropě se probouzí k životu. Okolí nepřetržitě monitorují vědci

Věda a technika 25. ledna 2021 | 17:42 — Lukáš Bauer
Nejnovější snímky nejaktivnější sopky na evropském kontinentu ukazují, jak se probouzí k životu. Etna je známá svou častou sopečnou aktivitou, která už v minulosti způsobila celou řadu potíží. Vědci okolí bedlivě monitorují a varují před rizikem vysoké koncentrace popela, který ze sopky uniká do atmosféry.
Další 1 fotografie v galerii
Etna se opět probouzí k životu / Pixbay

Známá sopka Etna, která se nachází na ostrově Sicílie, se během minulého týdne probudila k životu a vychrlila značné množství lávy. Sloup popela unikající ze sopečného kráteru vystoupal až do výšky přibližně čtyř kilometrů a vědci varují před jeho vysokou koncentrací v ovzduší.

O průběhu počínajících erupcí, které provázelo silné dunění a hlubinné otřesy, informoval na svém webu italský Národní ústav geofyziky a vulkanologie se sídlem ve městě Catania. Na místě v současné chvíli operuje řada vědců s přístroji a vyhodnocují situaci.

Úřady vydaly varování 

Podle informací, které se objevily v týdnu v italských médiích, bylo v oblasti Sicílie vydáno varování kvůli úniku velkého množství sopečného popela do atmosféry. Příliš vysoká koncentrace sopečného popela totiž může způsobovat celou řadu problémů a ohrožovat zdraví lidí.

Sicilská sopka Etna je vůbec nejaktivnější sopkou v Evropě. Je tvořena celkem pěti hlavními krátery a rozkládá se na velké ploše přesahující 1190 kilometrů čtverečních. V jejím okolí žije přibližně půl milionu lidí a je i oblíbeným turistickým cílem. Od roku 2013 se nachází na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Sopka bývala vyšší

Zároveň se také jedná o nejvyšší aktivní sopku na evropském kontinentu. Její výška dosahuje 3329 metrů nad mořem, ale ještě do erupce v roce 1981 měřila o 21 metrů více, tedy 3350 metrů, kdy došlo následkem sopečné erupce a uvolnění magmatu k poklesu sopky. Dále čtěte: (V Jihočínském moři se ukrývá zkázonosný vulkán. Jeho výbuch může ovlivnit celý svět).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu