Lékaři dokázali neuvěřitelné. Kmenovými buňkami vyléčili porušenou míchu pacienta

Věda a technika 27. února 2021 | 15:55 — Lukáš Bauer
Poranění páteře s porušením míchy mívá pro pacienty často fatální následky a je jen velice obtížně léčitelné. Vědci z Japonska nyní informovali o fascinujících výsledcích jejich snahy, kdy pacienta dokázali vyléčit. K opravě míchy využili zvláštní typ takzvaných kmenových buněk.
Další 1 fotografie v galerii
Kmenové buňky mohou opravit poškozenou míchu / Pixabay

Tým lékařů z Yaleovy univerzity v Japonsku dokázal neuvěřitelné, když vyléčil poranění pacientovy míchy kmenovými buňkami. Porušení míchy v důsledku úrazu páteře bývá pro pacienta často fatální a léčba je velice obtížná. Nová metoda japonských lékařů však přináší naději, že i porušená mícha nemusí znamenat omezení hybnosti pacienta.

Lékaři postavili svůj výzkum na pacientech, kteří utrpěli více či méně závažné poranění míchy, jež způsobilo omezení jejich hybnosti. Všichni pacienti měli omezené motorické funkce, koordinaci pohybů, nebo trpěli ztrátou smyslů.

Slibné výsledky

Lékaři díky výzkumu zjistili, že více než polovina pacientů, jimž byla aplikována injekce kmenových buněk, vykazovala výrazné zlepšení motorických funkcí. Důležitým zjištěním výzkumu také bylo, že tato experimentální terapie s sebou nenesla žádné vedlejší účinky.

Kmenové buňky, jež byly pacientům aplikovány, byly separovány z jejich vlastní kostní dřeně za pomoci speciálního kultivačního protokolu, který vědcům zabral několik týdnů. Zlepšení stavu pacientů se dostavilo během několika dní od aplikace. Vědci však upozorňují, že se jedná o předběžný výzkum, pro který zatím neexistuje vědecké srovnání s pacienty, kterým by bylo podáno placebo.

Kmenové buňky

Přestože jsou výsledky výzkumu velice povzbudivé, nyní bude potřeba provést ještě celou řadu testů, které by pozitivní účinek kmenových buňěk na tento typ poranění potvrdily. S myšlenkou, že by právě kmenové buňky mohly být užitečné při léčbě poraněné míchy, si lékaří pohrávají už delší dobu, jak se nyní ukazuje, jejich myšlenka byla nejspíše správná.

Kultivace kmenových buněk, jež jsou základním stavebním kamenem každé lidské buňky, sahá až do roku 1998, kdy se týmu amerických vědců podařilo poprvé v historii vytvořit embryonální kmenové buňky člověka. Dále čtěte: (Čeští vědci vyvinuli unikátní fólii. Její povrch zahubí všechny viry a bakterie).

Témata: lék, mícha, pacient, lékař
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu