Během stavebních prací v Brně byl vykopána lebka dávno vymřelého druhu nosorožce

Věda a technika 13. dubna 2021 | 06:19 — Lukáš Bauer
Archeologický tým v Brně objevil velmi dobře zachovalou lebku pravěkého nosorožce srstnatého. Na stejném místě byly v minulosti objeveny také pozůstatky obřího mamuta. Nosorožec srstnatý obýval v dávných dobách rozsáhlé oblasti Evropy a Blízkého východu.
Další 1 fotografie v galerii
Nosorožec srstnatý byl věrným pobočníkem mamutů / Wikimedia Commons / Felix Bross

Během výkopových prací v brněnské Vídeňské ulici, kde byly před časem odkryty pozůstatky obřího pravěkého mamuta, nyní archeologové objevili lebku dávno vyhynulého druhu nosorožce srstnatého. Tito tvorové byli součástí takzvané pleistocénní megafauny a často jsou označováni jako věrní průvodci mamutů, protože obývali prakticky totožné oblasti evropského a asijského kontinentu.

Na lebku tohoto tvora starou nejméně 18 tisíc let narazili archeologové náhodou při hloubení výkopu. Jedná se o spodní část lebky, ve které jsou stále zasazeny kořeny zubů. Vědci se domnívají, že se tento tvor mohl stát obětí lovců, kteří v této oblasti před tisíci lety sídlili.

Vědci nebyli překvapeni

Samotný nález tohoto druhu nosorožce ale nebyl pro vědce zas až takovým překvapením, protože na stejném místě už v minulosti našli nejen kosti mamuta, ale také dalších pleistocénních tvorů. Vzhledem k tomu, že tato oblast je známá tím, že v ní sídlili pravěcí lovci, podobné nálezy jsou pro archeology předvídatelné. Archeologové nyní lebku převezou do ústavu k dalšímu zkoumaní a očištění, aby pak mohla být zařazena do sbírek Moravského zemského muzea.

V oblasti starého Brna pracují archeologové velmi často, zajímá je především osídlení z 11. století z období Přemyslovců. V průzkumu ve Vídeňské ulici budou pokračovat. Vědci pak budou ještě zkoumat další prostory kolem výtahové šachty a retenční nádrže, kde se s velkou pravděpodobností budou nacházet ještě další nálezy.

Velký a nebezpečný tvor

Nosorožec srstnatý (Coelodonta antiquitatis) obýval severní eurasijské stepi v době pozdního pleistocénu. Vědci už dlouho vědí, že se příležitostně stávali kořistí pravěkých lovců, rozhodně však nebyli snadným soupeřem, jelikož se jednalo o velká a velice zuřivá zvířata, a to především v období říje.

Jedna kostra nosorožce srstnatého byla nalezena také ve spraších poblíž Medlešic u Chrudimi a v roce 2015 byla na Sibiři objevena dokonale zachovalá mumie mláděte srstnatého nosorožce stará asi 34 tisíc let, kterou vědcům vydal tající permafrost. Dále čtěte: (Farmáři na Borneu ve velkém zabíjejí orangutany. Hrozí jim stejný osud jako africkým nosorožcům).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu