Podivné skleněné útvary hluboko v Mariánském příkopu značí přítomnost vulkánu

Věda a technika 24. května 2021 | 19:12 — Lukáš Bauer
Před několika lety vědci objevili na dně moře důkaz o přítomnosti dosud nejhlubší mořské sopky. Téměř na okraji Mariánského příkopu se totiž nachází dno tvořené sklem, které pochází z erupce podvodního vulkánu. Tato nejhlubší objevená sopka na světě explodovala na dně oceánu v roce 2015. Rozsáhlá oblast skleněného dna se rozkládá na ploše několika čtverečních kilometrů.
Další 1 fotografie v galerii
Hluboko pod hladinou se nachází množství vulkánů / Pixabay

Téměř na okraji Mariánského příkopu, který je nejhlubším bodem na Zemi, vědci pomocí speciálních kamer objevili rozsáhlou oblast, která je celá pokryta sklem. Tento vzácný přírodní jev vznikl během erupce nejhlubší sopky na světě, která v roce 2015 na mořské dno vychrlila magma.

Toto velké pole sopečného skla se rozkládá na ploše 7,3 km čtverečních těsně u Mariánského příkopu. Vzhledem k tomu, že tato oblast leží přímo na okraji subdukční zóny, kde okraje jedné tektonické desky přecházejí pod druhou, je zde vulkanická činnost poměrně běžná.

Většina sopek je v oceánu 

„Víme, že většina vulkanické aktivity na světě se ve skutečnosti odehrává v oceánu, ale většina z podmořských sopek zůstává stále skryta. Podmořské erupce jsou jen velmi těžko lokalizovatelné a drtivá většina jich nastane zcela bez povšimnutí,“ uvedl mořský geolog Bill Chadwick z Oregonské státní univerzity.

Nejhlubší známá erupce, která je nyní předmětem vědecké studie, byla poprvé zaznamenána v prosinci 2015 autonomním podvodním vozidlem Sentry Woods Hole Oceanographic Institute. V té době se začaly na mořském dně také formovat skleněné útvary, které jsou na místě dnes k vidění.

Podmořský ekosystém

Tento objev vědcům poskytl výjimečnou příležitost sledovat vulkanickou činnost pod mořem, většinou je totiž místo erupce objeveno pozdě, aby bylo možné vývoj pod hladinou sledovat. Podmořské sopky vědcům mohou pomoci lépe pochopit, jak pozemské sopky fungují a jak ovlivňují chemické složení oceánů, které ovlivňuje místní ekosystémy. Dále čtěte: (Nejaktivnější sopka v Evropě se probouzí k životu. Okolí nepřetržitě monitorují vědci).

Témata: sopka, erupce, sklo, příkop
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu