Nová evropská sonda poletí na misi k Venuši. Zjistí, co zvláštního se s planetou před miliardami let stalo

Věda a technika 12. června 2021 | 06:27 — Lukáš Bauer
Nová evropská sonda EnVision se vydá k Venuši, aby zjistila, jak se z této záhadné planety stal tak nelítostný svět a jak to, že je tolik podobná Zemi. Tyto zdánlivě podobné planety se totiž vyvíjely přes některé společné rysy velice odlišně a vědci chtějí přijít na to, proč a kdy se tomu tak stalo.
Další 2 fotografie v galerii
Dvě podobné planety se zcela odlišnými podmínkami na jejich povrchu / ESA

Evropská vesmírná agentura ESA plánuje vyslat do vesmíru novou sondu s názvem EnVision, která bude mít za cíl prozkoumat zemské dvojče Venuši. Hlavním úkolem celé mise bude zkoumat příčiny toho, proč se tyto dvě zdánlivě podobné planety tak zcela odlišně vyvíjely. 

Oznámení od ESA přišlo krátce poté, co americká NASA zveřejnila informace o svých plánech na dvě vědecké mise, jejichž cílem bude právě zmíněná Venuše. Obě agentury plánují navštívit Venuši během příštích deseti let. Tato planeta přitahuje pozornost vědců v souvislosti se změnami zemského klimatu, stejně jako kvůli nedávnému zjištění, že se v její atmosféře nacházejí sloučeniny důležité pro vznik života.

„Čeká nás nová éra zkoumání našeho nejbližšího, ale divoce odlišného souseda ve sluneční soustavě. Spolu s nově ohlášenými misemi NASA na Venuši budeme mít na této záhadné planetě mimořádně komplexní vědecký program až do příštího desetiletí,“ uvedl k oznámení nového projektu ESA Günther Hasinger, vědecký ředitel agentury.

Podobné ale úplně jiné

Přesto, že je Venuše nejbližším sousedem Země a má přibližně stejnou velikost i složení, planeta se vyvíjela zcela odlišně než Země. Venuše je naprosto neobyvatelným světem s toxickou atmosférou s obřími mračny kyseliny sírové. Právě tato skutečnost, že se jedná o tak odlišný svět, přitahuje pozornost vědců už dlouhá desetiletí.

Důležité poznatky 

Právě získání odpovědí na mnoho otázek ohledně vývoje planety budou úkolem budoucích misí ESA a NASA. Vědci se zajímají zejména o poznatky z historie planety, tedy čím konkrétně mohla projít, že dospěla do stavu, ve kterém se dnes nachází. Vědci se tak chtějí dozvědět, zda Zemi nemůže potkat v budoucnu podobný osud zejména v souvislosti se skleníkovým efektem a také to, jestli je Venuše stále geologicky aktivní planetou. Dále čtěte: (Jak klimatické změny na Zemi mohou ovlivnit trosky raket a vesmírných stanic na oběžné dráze kolem Země).

Témata: sonda, ESA, Venuše, Země, vesmír
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu