Ve Francii řeší záhadné onemocnění vědkyně, která pracovala na výzkumu proteinů způsobujících smrtelné choroby

Věda a technika 31. července 2021 | 10:46 — Lukáš Bauer
Ve Francii byl na tři měsíce pozastaven výzkum několika veřejných organizací, které zkoumají takzvané priony –⁠ hormony, jež způsobují u lidí smrtelná onemocnění. Důvodem k pozastavení výzkumu bylo smrtelné onemocnění Creutzfeldt-Jakobovou chorobou (CJD) jedné z vysloužilých vědkyň, která na výzkumu vážných chorob pracovala.
Další 2 fotografie v galerii
Francie prošetřuje možnou nákazu smrtelnou chorobou v laboratoři / Depositphotos

Priony jsou skupinou infekčních hormonů, které u lidí způsobují velice vážná až smrtelná onemocnění. Výzkumem těchto hormonů se jen ve Francii zabývá více než pět výzkumných institucí, které však všechny vědecké práce na této skupině proteinů nyní pozastavily. Učinily tak v důsledku podezření, že se u jedné z vědkyň, která s proteiny v minulosti pracovala, objevila diagnóza smrtelné Creutzfeldt-Jakobovy choroby (CJD), která je jednou z nejčastějších nemocí, kterou tato skupina proteinů způsobuje.

Žena, u které byla tato smrtelná choroba diagnostikována, je již vysloužilou pracovnicí laboratorní skupiny INRAE. Úřady zatím nezveřejnily informace o jejím zdravotním stavu, podle dostupných informací, je však žena naživu. Stejně tak zatím není jasné, zda se jedná o nemoc způsobenou laboratorními proteiny, nebo přirozenou nákazu, která může vzniknout konzumací hovězího masa.

Podezření padá na laboratoře

Nejedná se o první podezření, které francouzské úřady v souvislosti s těmito výzkumy vyšetřují během posledních let. V případě, že se podezření úřadů potvrdí, bude se jednat už o druhou nákazu během práce v laboratořích. K prvnímu takovém případu došlo před dvěma lety, kdy se jedna z pracovnic stejné laboratoře nakazila priony, když si píchla do ruky injekci použitou na infikované potkany.

Dotčené laboratoře proto během právě probíhajícího moratoria na výzkumy spojené s těmito proteiny prošetřují, zda může onemocnění ženy souviset s výkonem její práce a případně sjednat nápravu některých opatření. Již druhé onemocnění během dvou let má totiž velký psychologický vliv na chod celé komunity vědců, kteří se výzkumy těchto nemocí zabývají.

Zákeřná choroba

V prvním z evidovaných případů nakažení v laboratoři již neexistují pochybnosti o tom, že k němu došlo během výkonu práce. Creutzfeldt-Jakobovu chorobu způsobenou konzumací hovězího masa kontaminovaného bovinní spongiformní encefalopatií (BSE) neboli nemocí šílených krav totiž vědci vyloučili. Tato nákaza v Evropě skončila v roce 2020, kdy byla zákeřná nemoc prakticky vymýcena.

Byť je nemoc velice vzácná, protože postihuje v dnešní době přibližně jednoho člověka z milionů, může být značně zákeřná, protože proti ní neexistuje účinná vakcína. Většina případů je zjištěna bez zjevné příčiny, proto je více než pravděpodobné, že se výzkumnice zcela jistě nakazila zákeřnou chorobou právě v laboratoři, zda se bude i v tomto novém případě jednat o nákazu při výkonu práce, ukáží až další rozbory a vyšetřování. Dále čtěte: (Vědci jsou na stopě příčiny záhadného umírání korálů v Karibiku. Důvod je poměrně prostý).

Zdroj info: Sciencemag.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu