Dvě jezera v Argentině se náhle zbarvila do růžova. Naplňují se nejčernější scénáře

Věda a technika 01. srpna 2021 | 11:05 — Lukáš Bauer
Hned dvě jezera v Argentině se takřka přes noc zbarvila do jasně růžové barvy. Tento nevšední pohled na jezera se naskytl v oblasti Patagonie a na místě už operují týmy biologů, kteří zkoumají příčinu. Zatím objevené důkazy však naznačují, že se jedná o ekologickou katastrofu.
Další 1 fotografie v galerii
Jezero se zbarvilo do růžova díky chemickým látkám / Wikimedia Commons / Aussie

Velice zvláštní pohled se naskytl při pohledu na dvojici argentinských jezer, která se nachází v oblasti Patagonie. Jejich voda se totiž během velice krátké doby změnila do růžova, což sice na první pohled může být zajímavá podívaná, ale podle místních ekologů se jedná zcela jistě o ekologickou havárii.

Obě jezera jsou totiž blízko průmyslového parku, který se nachází na periferii města Trelew, které leží ve vyprahlé krajině připomínající poušť. Někteří svědkové na místě uvedli, že před nějakou dobou viděli v oblasti nákladní automobil, který cosi vysypával do jednoho z přítoků jezer.

Někteří aktivisté dokonce tvrdí, že voda minulý týden získala jasně růžový odstín poté, co místní úřady údajně povolily závodům na zpracování ryb vypustit určitou část odpadu do nedaleké řeky Chubut, která lagunu napájí. 

Chemické látky nevěstí nic dobrého

Příčinou zbarvení tak podle expertů může být hned několik chemických látekm z nichž jako nejpravděpodobnější se jeví siřičitan sodný, který se v rybářských závodech používá jako konzervantní antibakteriální přísada. Druhou z možností, se kterou aktivisté pracují, je možnost úniku barviva, které se obvykle používá k umělému dobarvování krevet, které závod chová.

Nesprávně zpracovaný odpad

Podle dostupných informací to zatím vypadá, že odpad, který byl dříve odesílán do třídírny odpadů, už společnost zabývající se jeho likvidací nechtěla dále přijímat a zahájila blokádu tras, po kterých k ní desítky tisíc litrů odpadu rybí závody vozily. Tento nedostatečně zpracovaný odpad pak s největší pravděpodobností rybí závody vypouštěly do řeky, což mělo za následek zbarvení obou jezer. Na závěry právě probíhajícího vyšetřování si však ještě bude potřeba chvíli počkat. Dále čtěte: (Ve Francii řeší záhadné onemocnění vědkyně, která pracovala na výzkumu proteinů způsobujících smrtelné choroby).

Zdroj info: Globalnews.ca.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu