Jaderná ponorka USS Trasher byla chloubou amerického námořnictva. Stala se ale hrobem více než stovky námořníků

Věda a technika 27. září 2021 | 09:54 — Lukáš Bauer
Americká ponorka USS Trahser se nechvalně zapsala do dějin přesto, že se jednalo o tehdejší pýchu amerického námořnictva. Ponorku s nejmodernějším vybavením totiž postihla děsivá havárie, během které zahynulo všech 129 členů posádky.
Další 2 fotografie v galerii
Ponorka USS Trasher byla na svou dobu velmi pokročilá / Depositphotos

Americká ponorka USS Thresher se pyšnila spoustou obdivuhodných vlastností a mimo to byla jedinou ponorkou, která dokázala klesnout hlouběji než do 300 kilometrů. Pohon ponorky byl velice tichý, takže nebudil zbytečnou pozornost, prostě ideální podvodní plavidlo. Stroj poháněný jaderným reaktorem disponoval také velice pokročilým 3D sonarem, který mu zajišťoval dobrý přehled o dění kolem něj.

Je ovšem smutné, že tahle americká pýcha nebrázdila hluboké vody oceánu příliš dlouho. Už 9. dubna 1963 totiž plula vstříc své vlastní zkáze. Během testovací plavby jaderná ponorka doprovázela americké plavidlo USS Skylark. Součástí testů byl také ponor do maximální povolené hloubky. V té době se na palubě ponorky nacházelo 112 námořníků a 17 civilistů.

Nezdařený ponor

Další den, tedy 10. dubna 1963, měla posádka ponorky v plánu se ponořit do požadované hloubky zhruba 350 km od mysu Cod poblíž břehů Nové Anglie. Klesnout měla až do nejnižší povolené hloubky 300 kilometrů pod hladinou. Ponor námořníci zahájili krátce před osmou hodinou ráno.

Dorozumívání mezi ponorkou USS Thresher a lodí Skylark bylo realizováno pomocí podvodního telefonu. Jenže už v 9:14 hodin loď ohlásila, že s ponorkou ztratila kontakt. Tomu předcházelo volání ponorky, která hlásila problémy a pozdější analýza ukázala, že se v rádiu ozývalo zlověstné praskání.

Nikdo děsivou nehodu nepřežil

Pravděpodobně tehdy přestal fungovat jaderný reaktor, snad vlivem prosáknutí vody a zkratu elektřiny. Jenže uvést reaktor do chodu je dlouhá záležitost, mohlo by to trvat i 45 minut, a tak se posádka patrně uchýlila k jinému řešení, které by ponorku mělo vynést na hladinu. Posádka tedy zkusila naplnit vzduchem balastní nádrže, ale ponorka i přesto dále klesala.

Nakonec ponorka klesla do takové hloubky, že její trup nevydržel tlak vody a doslova implodoval. Přestože na místo ihned dorazily záchranné týmy, ponorku se nepodařilo nalézt, stejně jako nikoho přeživšího. Americké námořnictvo dodnes tají bližší okolnosti této strašné tragédie. Dále čtěte: (Zkoušky jaderných zbraní ve Francouzské Polynésii způsobily obrovské škody na lidském zdraví).

Zdroj: NAVAL Museum, Wikipedie.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu