Nový problém s fukušimskými reaktory. Ledová stěna, která brání úniku radiace, částečně roztála

Věda a technika 27. listopadu 2021 | 15:32 — Lukáš Bauer
Po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima inženýři zabezpečili reaktory speciální ledovou stěnou, která alespoň částečně brání únikům radiace. Společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), jež elektrárnu vlastní a spravuje, však musí řešit další problém. Tato ledová stěna totiž ze značné části roztála a bude vyžadovat opravy.
Další 2 fotografie v galerii
Jaderné reaktory ve Fukušimě jsou izolovány ledovou stěnou / Wikimedia Commons / Rama, CC BY-SA 2.0 FR

Podle nových informací společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO), která je majitelem jaderné elektrárny ve Fukušimě, se objevil nový nečekaný problém. Po havárii, která jadernou elektrárnu postihla v roce 2011, bylo přijato mnoho opatření, která měla zabránit úniku radiace a další kontaminaci okolí. Jedním z těchto opatření byla také izolace jaderných reaktorů pomocí speciální ledové stěny.

Jak se však nyní ukázalo, tato ledová stěna začíná roztávat a bude potřeba provést rozsáhlou opravu systému. Společnost plánuje, že s opravami začne už v prosinci, aby nedošlo k dalšímu, ještě většímu narušení ledové stěny.

Umělý permafrost

Ledovou stěnu kolem čtveřice fukušimských reaktorů tvoří promrzlá půda, jejíž hlavním úkolem je bránit pronikání podzemní vody k reaktorům, kde se nachází obrovské množství kontaminované vody.

Tato kontaminovaná voda je již léta velkým strašákem, se kterým si experti dlouhou dobu nevěděli rady. Původně byla použita ke chlazení reaktorů, které byly poničeny vlivem přírodní katastrofy v podobě vlny tsunami, která zasáhla japonské pobřeží. Tato voda je skladována v obrovských nádržích, jejichž kapacita se však zaplňuje a v roce 2022 už ji nebude kde skladovat.

Miliony tun radioaktivní vody

Japonsko proto rozhodlo o vypuštění této kontaminované vody do moře. Díky postupnému vypouštění této vody do moře dojde k jejímu rozředění. Proces bude pravděpodobně trvat desítky let, a to do té doby, než se podaří jednotlivé reaktory plně vyřadit z provozu. Podle odhadů se nyní v nádržích nachází více než 1,3 milionu tun kontaminované vody. Vodu sice společnost čistí pomocí speciálního filtračního systému, přesto je však stále vysoce kontaminovaná. Dále čtěte: (Společnost NASA zadala zvláštní požadavek. Na Měsíc chce dopravit jadernou elektrárnu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu