Molekuly z jedovaté rostliny zvané smrtící mrkev jsou vysoce účinným antivirotikem. Dokáží blokovat všechny varianty koronaviru

Věda a technika 27. listopadu 2021 | 19:52 — Lukáš Bauer
Rostlinná antivirová látka tapsigargin, kterou lze získat ze skupiny jedovatých rostlin známých jako „smrtící mrkev“, se podle nového výzkumu zdá být vysoce účinná proti všem variantám SARS-CoV-2. Vědci v laboratoři dokonce zjistili, že látka velice dobře blokuje také rychle se šířící variantu delta.
Další 2 fotografie v galerii
Tato jedovatá rostlina v sobě ukrývá látku, která může sehrát významnou roli ve vývoji ochrany na koronavirus / Pixabay

Vědcům z Nottinghamské univerzity se v rámci nové studie, která vychází z laboratorních testů, podařilo prokázat vysokou účinnost látky zvané tapsigargin (TG) proti všem variantám koronaviru včetně vysoce nakažlivé varianty delta. Účinnost této látky proti virům byla prokázána již počátkem roku, vědci se k ní nyní ale vrátili, aby ověřili, zda funguje i na nové varianty viru.

Látku zvanou thapsigargin lze snadno získat z rosliny Thapsia villosa, běžně známé jako vilózní smrtící mrkev. Jedná se o druh jedovatých bylin rodu Thapsia s nápadně chlupatými listy.

Masivní imunitní reakce

V testech na buněčných kulturách v laboratoři bylo prokázáno, že dávky TG podané buď před infekcí nebo během aktivní infekce blokují všechny varianty SARS-CoV-2 a spouštějí širokou a silnou imunitní reakci.

V rámci laboratorních testů vědci prokázali, že jedna předinfekční primární dávka TG účinně blokovala všechny infekce jedné varianty a každou kombinaci (varianty AB, AD, BD) koinfekce s účinností více než 95 procent.

Jako antivirotikum zaměřené na hostitele se zdá, že TG narušuje některé mechanismy, které viry jako SARS-CoV-2 využívají v hostitelských buňkách, aby se replikovaly a šířily do ostatních částí organismu. Ze studie zároveň vyplývá, že antivirotikum nebrání samotnému vstupu viru do buňky, ale spíš narušuje cesty, kterými se virus v buňkách replikuje.

Funguje i na obávanou deltu

V rámci výzkumu vědci také znovu potvrdili vyšší rychlost replikace a přenosovou rychlost z buňky do buňky u varianty delta. Potvrdili tak, že se tato varianta šíří čtyřikrát rychleji než varianta alfa a devětkrát rychleji než varianta beta. Delta navíc dokáže urychlit množení dalších variant, když dojde ke koinfekcím. Pokud někdo podlehne dvěma variantám SARS-CoV-2 současně, pak delta funguje jako podpora pro jakoukoli jinou variantu, se kterou se spojí.

Právě vznik těchto nových variant je motorem pro neustálé hledání nových způsobů prevence a léčby covid-19. Účinky látky tapsigargin tak mohou být jednou ze slibných cest k nalezení ochrany proti všem variantám koronaviru. Dále čtěte: (Vědci testují revoluční vakcínu proti covidu v tabletě. Jedná se o zcela novou technologii).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu