Uživatelé Facebooku šířící kampaň proti covidovému očkování byli zablokováni

Věda a technika 04. prosince 2021 | 18:57 — Lukáš Bauer
Společnost Meta, která provozuje sociální síť Facebook, přistoupila k razantnímu kroku, když zablokovala účty uživatelů, kteří šířili kampaň proti očkování. Desítky uživatelských účtů ve Francii a Itálii bylo zablokováno poté, co šířily lživé a výhrůžné příspěvky zaměřené vůči politikům a lékařům.
Další 1 fotografie v galerii
Osoby blokovaly registrační formuláře na očkování proti covidu / Pixabay

Společnost Meta provozující sociální síť Facebook zablokovala ve Francii a v Itálii účty desítek uživatelů v souvislosti s aktivitami odpůrců vakcín. Tito uživatelé totiž v rámci koordinované kampaně cíleně uráželi, vyhrožovali politikům a lékařům podporujícím vakcinaci proti covidu. 

Analytická firma Graphika k incidentu uvedla, že se příznivci hnutí V_V podíleli také na narušování očkovacích kampaní, když zahlcovali registrační systémy. 

Zdravotnická diktatura

Podle dostupných informací byla kampaň vedena s cílem urážet novináře, lékaře, poslance, které antivaxeři označovali za neonacisty kvůli tomu, že podporují nebo prosazují vakcinaci obyvatelstva. Podle hnutí se tito lidé dopouštějí zdravotnické diktatury, která se neshoduje s hodnotami demokratické společnosti.

Jednotliví aktivisté se v rámci koordinované akce domlouvali přes mobilní aplikaci Telegram, kde také mimo jié nabírali nové členy. Těmto novým rekrutům pak přes aplikaci předávali seznamy osob, na které své příspěvky mají zaměřit. Rozsáhlá kampaň byla napojená na konspirační hnutí V_V , jehož příznivci zaplavovali desítkami tisíc komentářů i diskuse na platformách YouTube, Twitter, VKontakte a dalších.

Domovní razie

Příznivci hnutí se podle analytiků podíleli také na narušování očkovacích kampaní tím, že zahlcovali registrační systémy pro očkování opakovaným objednáváním termínů a jejich následným rušením. V několika italských městech také policie podnikla razie a domovní prohlídky u osob, které byly podezřelé z podněcování násilí proti lékařům a novinářům. Dále čtěte: (V obřím urychlovači LHC se vědcům podařilo odchytit záhadnou částici. Pátrali po ní desítky let).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu