Nezničitelné a otravné octomilky. Množí se doslova neustále, a to i když umírají

Věda a technika 23. května 2022 | 11:03 — Lukáš Bauer
Nekonečný boj s otravnými octomilkami asi každý dobře zná, ale málo kdo už ví, proč je octomilky tak obtížné zlikvidovat. Tyto drobné mušky se totiž podle nejnovějšího výzkumu rozmnožují doslova neustále, a to i v případě, že jsou nakaženy smrtelnou chorobou.
Další 2 fotografie v galerii
Octomilky jsou velice nežádoucím hmyzem v domácnosti / Pixabay

Skupina vědců z z Birminghamské univerzity blíže zkoumala octomilky a zjistila, že samci i samice, jež jsou nositeli bakteriálních patogenů, i přes svou nákazu pokračují v množení. U běžných organizmů to bývá přesně naopak. V případě onemocnění má organismus mnohem méně energie, kterou vydává na boj s chorobou. Vědecká práce na toto téma byla publikována v odborném časopise Proceedings of Royal society.

Nekonečná touha žít

„Zvířata mají omezené energetické zdroje, které je třeba rovnoměrně rozdělit mezi různé činnosti, jako je boj s nemocí nebo páření. Zajímalo nás, jak si zvířata stanovují priority a jak vyvažují investice do imunitní obrany a reprodukce,“ uvedla Carolina Rezavalová, vedoucí výzkumu.

Vědci v laboratorních podmínkách záměrně infikovali octomilky různě závažnými chorobami a překvapilo je, že chování o námluvách se v rámci žádné infekce nezměnilo. V rámci studie se také podařilo zjistit, že nenakažené mušky se stejně často pářily s nakaženými i zdravými octomilkami. 

Využití v medicíně

Octomilky tak pravděpodobně mají mnohem silnější potřebu zanechat své geny, než má většina jiných živočichů. Vědci si od výzkumu slibují, že se jim podaří lépe definovat mechanismy, které ovlivňují toto rozdělování "nouzových zásob energie". Mohlo by to pomoci například v léčbě. Schopnost zásobovat energií jen ty oblasti a funkce, které jsou zásadní pro přežití, je totiž klíčová pro schopnost uzdravování. Dále čtěte: (Poprvé v historii. Vědcům se podařilo vypěstovat rostliny v půdě z Měsíce).

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: Česká televize, Proceeding of Royal society.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu