Badatelé objevili v hloubce sedmi kilometrů vrak ztraceného amerického torpédoborce

Věda a technika 29. června 2022 | 07:27 — Lukáš Bauer
Tým expertů na průzkum mořských hlubin, kterému veleli texaský milonář Victor Vescovo a průzkumník Jeremie Morizet, objevil v hloubce téměř sedmi kilometrů vrak dávno ztraceného amerického torpédoborce, který byl potopen během druhé světové války.
Další 2 fotografie v galerii
Plavidlo se nachází v hloubce téměř sedmi kilometrů / Caldean Oceanic / volný zdroj

Tým mořských badatelů objevil v hlubinách oceánu americký torpédoborec USS Samuel B. Roberts, který byl potopen během druhé světové války. Plavidlo objevili multimilionář Victor Vescovo a expert na průzkum mořských hlubin Jeremie Morizet se svou expedicí. Americkou loď potopila skupina japonských válečných plavidel během legendární bitvy u filipínského ostrova Samar.

Bitva u filipínského ostrova se odehrála 25. října 1944 a představuje jednu z největších námořních bitev v historii. Během bitvy bylo potopeno několik desítek amerických i japnských lodí, které dodnes leží na dně filipínského příkopu. Ten je místy hluboký více než deset tisíc metrů.

Krvavá bitva

Na palubě torpédoborce se z 224 členů posádky nacházelo 224 námořníků, z nichž téměř polovina potopení lodi nepřežila. Zbylí členové posádky čekalo na svou záchranu více než dva dny, než je vytáhla zbylá plavidla.

Objev vraku této lodi je podle Vescova poctou a úcta padlým americkým námořníkům, kteří během krvavé bitvy čelili japonským těžkým křižníkům. Během dlouhé námořní bitvy došla posádce lodi munice a byla tak vydána na pospas japonským dělům. Na snímcích vraku pořízených ponorkou Limiting Factor je možné vidět strukturu trupu, zbraně i torpédomety.

Jehla v kupce sena

Průzkumníci zkombinovali historické záznamy s moderními technologiemi. Výsledkem je objev vraku objeveného v největší hloubce v historii. Stejná expedice hledala také letadlovou loď Gambier Bay, kterou se jim ještě najít nepodařilo. Vescovo byl prvním člověkem, jenž navštívil nejhlubší místa pěti zemských oceánů. Jen zhruba dvě procenta oceánského dna jsou níže než šest tisíc metrů. Vrak USS Samuel B. Roberts byl objeven v hloubce téměř sedmi kilometrů pod hladinou oceánu. Dále čtěte: (Děsivý zážitek nad oceánem. Dopravnímu letounu před čtyřiceti lety přestaly fungovat motory, cestující se ale podařilo zachránit).

Zdroj: BBC

Témata: vrak, plavidlo, váka, moře, oceán
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu