Německo představilo po více než čtyřiceti letech nový tank Panther. Na bojišti nemá konkurenci

Věda a technika 30. června 2022 | 22:10 — Lukáš Bauer
Německá společnost Rheinmetall představila tank nové generace, který je určen pro moderní bojiště. Tank nese název Panther podobně jako jeho předchůdce z druhé světové války. Ocelové monstrum je vybaveno nejmodernějšími zbraněmi včetně sebevražedných dronů a systémem aktivní obrany.
Další 1 fotografie v galerii
Německý tank je mnohem lehčí než jeho protivníci / Rheinmetall

Nový německý tank KF51 Panther je podle společnosti Rheinmetall, jež stojí za jeho vývojem, doslova nabitý nejmodernější technikou. Tank kombinuje silnější kanón, digitální počítačové systémy a celou řadu obranných technologií. Podle společnosti je nový Panther konstruován tak, aby dokázal odolat i novým protitankovým střelám jako je například střela Javelin, která likviduje ruské tanky na Ukrajině.

Společnost nový tank KF51 představila na francouzském veletrhu zbraní Eurosatory. Přehlídka, která se koná každé dva roky, je významnou akcí pro evropské výrobce zbraní, kde mohou propagovat své nejnovější vybavení. 

Starý dobrý Panther

Jméno Panther vychází z Panzerkampfwagen V, který byl navržen v roce 1942 pro boj proti ruským tankům T-34. Panther byl jedním z nejvyspělejších tanků druhé světové války, ale čelil vážným technickým problémům, které se podepisovaly na jeho spolehlivosti. 

KF51 bude nástupcem německého tanku Leopard 2, současníka amerického tanku M1 Abrams. Tank Leopard II byl představen na počátku 80. let a dodnes je ve službě mnoha armád po celém světě. Leopard II byl po desetiletí neustále modernizován, přičemž nejnovější verzí je Leopard 2A7 německé armády. I tento, mnohokrát modernizovaný, tank se však dostal do bodu, kdy je jako technologie nevyhovující a musí být nahrazen zcela novou platformou, která je vhodná pro moderní bojiště.

Původní konstrukce, zcela nové vybavení

Nový Panther používá základní konstrukci Leoparda 2 a je vybaven také stejným motorem o výkonu  1 500 koní. Kde se už ale oba tanky výrazně liší je silnější pancéřování a také mohutnější kanón o průměru 130mm. Jedná se tak o první sériové vyráběný tank, který se odklonil od zavedeného standardu 120 mm.

Panther je vybaven řadou dalších novinek jako například digitální kamery, které posádce poskytují 360stupňovou viditelnost, aniž by se vystavovala nepřátelské palbě. KF51 může z věže vypouštět čtyři průzkumné kvadrokoptéry, což umožňuje tankům provádět vlastní průzkum okolního bojiště. Jednou z nejzajímavějších věcí na KF51 je, že váží pouhých 59 tun. Pro srovnání, nejnovější verze M1 Abrams váží 73,6 tun. Německý tank tak bude bezpochyby velice rychlým protivníkem. Dále čtěte: (Badatelé objevili v hloubce sedmi kilometrů vrak ztraceného amerického torpédoborce).

Zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu