V Tichém oceánu vědci objevili něco nečekaného. Nachází se tam obrovský rezervoár teplé vody

Věda a technika 06. července 2022 | 09:02 — Lukáš Bauer
Před sedmi lety se u západního pobřeží Spojených států amerických udála zvláštní a nečekaná věc. Rybáři tehdy chytili ve vodách kolem Aljašky tuňáka pruhovaného, který však obývá výhradně tropické a teplé vody. Do chladnějších vod ho tehdy vyhnala podivně teplá voda. Vědci nyní přicházejí s vysvětlením tohoto zvláštního přírodního fenoménu.
Tuňáci obvykle obývají teplé vody / Pixabay

Rybáři před sedmi lety chytili tuňáka pruhovaného přibližně 320 kilometrů serverněji od vod, kde se typicky vyskytuje. Tato záhada nedávala rybářům smysl, protože tuňáci jsou známí tím, že obývají převážně tropické vody. Proč se pak tento jedinec přemístil do chladnějších vod kolem Aljašky? Zvláštní chování pozorovali biologové také u lachtanů, kteří se také přemístili do chladnějších oblastí.

Až nyní vědci v severovýchodní části Pacifiku objevili obrovskou masu teplé vody, která pravděpodobně masivní hejna tuňáků vyhnala do chladnějších vod. Za vznik oteplující se masy mohou podle nich lidé a emise skleníkových plynů, které způsobují klimatické změny.

Prostředí se rychle mění

Vědci se domnívají, že všechny tyto změny jsou spojeny s obřím pásem teplé vody ve východním Pacifiku. Severní část této skvrny má stejnou příčinu jako sucho, které nadále pustoší Kalifornii – přetrvávající hřeben vysokého tlaku v atmosféře, který blokuje bouře a brání jim v dosažení západního pobřeží.

Podle nové studie klimatologa Nicka Bonda z Washingtonské univerzity a jeho kolegů se zdá, že podivné oteplování východního severního Pacifiku odstartoval v zimě mezi lety 2013 a 2014 přetrvávající hřeben vysokého tlaku. Vysoký tlak potlačil bouře a větry, které normálně ochlazují Aljašský záliv.

Spojení teplých vod

„Větry obvykle odebírají teplo a odpařují vodu z povrchu a míchají a ochlazují horní část oceánu,“ uvedl spoluautor Nate Mantua z NOAA Southwest Fisheries Science Center.

Právě toto se podle klimatologa nestalo a zabránilo to úniku tepla z moře, což způsobilo, že teplota moře se zvedla až o pět stupňů. Tato teplá pobřežní skvrna v severovýchodním Pacifiku se od té doby spojila s další oblastí teplé vody, která se nacházela jižněji. Výsledkem je, že většina pobřežního východního Tichého oceánu je teplejší než kdy předtím. Dále čtěte: (Britové objevili vzácný druh dinosaura. Byl největším predátorem na evropském kontinentu).

Zdroj: National Geographic, Fisherynation

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu