Čínská raketa se zřítila na Zemi. Dostala se mimo kontrolu operátorů

Věda a technika 02. srpna 2022 | 14:17 — Lukáš Bauer
Čínská nosná raketa se po nekontrolovaném sestupu zřítila na Zemi. Tato skutečnost přiměla americké úřady ke kritice Pekingu, kvůli dalšímu nebezpečnému sestupu velkého vesmírného objektu.
Další 1 fotografie v galerii
Čínská raketa nekontrolovaně dopadla na Zemi / Pixabay

Kritiku ze strany úředníků Spojených států si vysloužil další z řady nekontrolovatelných sestupů čínského kosmického zařízení. Tentokrát se jednalo o raketový stupeň Dlouhý pochod 5B, který nekontrolovaně dopadl na Zemi. V prohlášení, které později zveřejnila Čínská kosmická agentura, poskytla souřadnice pro předpokládanou oblast dopadu v Suluském moři, asi 57 kilometrů od východního pobřeží filipínského ostrova Palawan.

Podle Číny většina raketového nosiče shořela během průchodu atmosférou, některé větší části se však dostaly na Zemi. Raketa byla vypuštěna minulý týden pro dopravu druhého ze tří modulů, které Čína potřebovala k dokončení své nové vesmírné stanice Tiangong.

Hořící trosky

Podle Malajsijské vesmírné agentury úlomky rakety vzplanuly při vstupu do zemského vzdušného prostoru a hořící trosky také prošel malajským vzdušným prostorem. Letící trosky mohly být detekovány hned v několika oblastech, včetně vzdušného prostoru kolem státu Sarawak.

Vesmírná stanice Tiangong je jedním z korunovačních klenotů pekingského ambiciózního vesmírného programu. Čína v rámci svého nového programu přistála na Marsu a Měsíci s robotickými rovery a učinil z Číny teprve třetí národ, který na oběžnou dráhu dostal lidskou posádku.

Úspěšné připojení

Nový modul, který vynesla do vesmíru raketa Dlouhý pochod 5B se v pondělí úspěšně připojil k základnímu modulu Tiangong a tři astronauti, kteří žili od června v hlavním prostoru, úspěšně vstoupili do nové laboratoře.

Objekty při vstupu do atmosféry generují obrovské množství tepla a tření, což může způsobit jejich spálení a rozpad. Ale větší části, jako je Dlouhý pochod 5B, nemusí být v atmosféře zcela. V roce 2020 dopadly trosky z jiné čínské rakety na vesnice v Pobřeží slonoviny a způsobily škody na majetku. Dále čtěte: (Sovětská sonda Veněra potvrdila, co si vědci dlouho mysleli. Před padesáti lety dosedla na povrch Venuše).

Zdroj: Aljazeera, BBC

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu