Start rakety Blue Origin skončil neúspěchem. Chvíli po startu skončila kabina s nákladem zpět na Zemi

Věda a technika 17. září 2022 | 11:56 — Lukáš Bauer
Start kosmické lodi Blue Origin se nezdařil a kabina s nákladem dopadla zpět na Zem. Vesmírná kabina se předčasně oddělila od raketového nosiče a za asistence ochranného mechanismu a padáku sestoupila zpět na zemský povrch. Inženýři Blue Origin nyní nehodu vyšetřují, zatím ale příčinu nezveřejnili.
Další 1 fotografie v galerii
Raketa odstartovala s nákladem do vesmíru, ale nebyla úspěšná / Blue Origin / volný zdroj

Start vesmírné kapsle společnosti Blue Origin se nezdařil poté, co došlo k závadě na raketovém nosiči New Shepard, který ji měl vynést na oběžnou dráhu. Díky zatím neidentifikované poruše se vesmírný modul spolu s nákladem předčasně oddělil a sestoupil na Zem. V modulu se naštěstí nenacházela posádka, a tak se nehoda obešla bez újmy na zdraví.

Agentura Reuters, která o incidentu informovala, uvedla, že příčinou neúspěchu je nejspíše závada na motoru raketového nosiče New Shepard. Společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose však zatím k nehodě uvedla jen to, že probíhá vyšetřování, a zveřejní tedy příčinu až bude známa.

Neznámá závada

Na záznamu živého přenosu společnosti Blue Origin je vidět zážeh motoru únikového systému kabiny poté, co došlo k poruše nosné rakety. Kabina s nákladem dopadla s rozevřenými padáky zpět na zem. Zatím není jasné, zda byla kabina či její náklad poškozeny.

Náklad zahrnoval experiment financovaný NASA, jehož cílem bylo testovat technologie vodíkových palivových článků, jež by mohly být použity k napájení roverů a dalších zařízení na povrchu Měsíce. Další experimentální náklad s názvem ASSET-1, který připravila dceřiná firma Blue Origin Honeybee Robotics, měl prozkoumat půdu na asteroidech a dalších nebeských tělesech.

Záchranný systém

Zatímco nosná raketa padala k zemi, kabinu s nákladem zachránil únikový systém. Dosáhla maximální výšky více než 37 000 stop (cca 11,3 km), vypustila padáky a bezpečně přistála uprostřed texaských pastvin. Firma následně konstatovala, že únikový systém fungoval podle očekávání. Dále čtěte: (Voyager 1 je nejdále se nacházejícím objektem od Země. Jeho vesmírná mise začala před pětačtyřiceti lety).

Zdroj: Space.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu