Rover Perseverance objevil organické molekuly na Marsu. Navíc v oblasti, která byla před miliony let obyvatelná

Věda a technika 25. září 2022 | 09:09 — Lukáš Bauer
Marťanský rover Perserverance již nějakou dobu pátrá po životě na Marsu a nedávno si připsal další důležitý objev. Na povrchu rudé planety totiž objevil organické molekuly v rámci jednoho z nejlepších odebraných vzorků. Tyto vzorky navíc pochází z oblasti, která byla před miliony let obyvatelná.
Další 1 fotografie v galerii
V dávných dobách mohl být na Marsu život / Depositphotos

Vozítko Perserverance, které zkoumá již nějakou tu dobu povrch Marsu, pravidelně odebírá vzorky z povrchu planety. Nyní se však podařilo odebrat vzorky, ve kterých byly rozpoznány organické sloučeniny, a to vše navíc v oblasti, která podle vědců mohla mít před miliony let podmínky vhodné pro život.

NASA uvedla, že se ve známém kráteru Jezero podařil objev několika vzorků sedimentů, které obsahují organické látky. Tento osmadvacet kilometrů široký kráter byl s největší pravděpodobností v minulosti místem, kde se nacházela rozsáhlá říční delta. Tato vodou zatopená oblast vznikla před zhruba 3,5 miliardami let.

„Jezero jsme pro tuto misi vybrali, protože nám umožňuje prozkoumat prastaré prostředí, které mohlo být obyvatelné nějakými formami života. A umožňuje nám tak hledat důkazy o životě na Marsu v horninách usazených v té době, tedy asi před třemi miliardami let,“ uvedl Ken Farley, který se na misi Perseverance podílí.

Nehledá nic živého

Mise roveru Perserverance není zaměřena na hledání současného života, protože ten s největší pravděpodobností na Marsu neexistuje. Je ale teoreticky možné, že dříve na Marsu život existovat mohl a právě toto je oblast, na kterou se robotický průzkumník na rudé planetě zaměřuje. Od července 2020, kdy sonda na Marsu přistála, odebrala celkem čtyři vzorky z bývalé delty. Tyto vzorky vědcům poskytují komplexní přehled o velice složitém vývoji této oblasti.

V současné době je rover zaměřen na sediment z kráteru, jehož součástí je i metrový kámen s organickými sloučeninami. Ty se podařilo rozpoznat přístrojem SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals). Vědci předpokládají, že tato hornina se vytvořila s bahnem a jemným pískem ve vypařujícím se slaném jezeře před miliardami let.

„Je zřejmé, že odhalujeme větší příběh, než je ten, který se odehrává v kráteru Jezero. Na každém cíli, který jsme doposud pomocí SHERLOC pozorovali, jsme našli signály, o nichž se domníváme, že pravděpodobně pocházejí z organické hmoty,“ uvedla na tiskové konferenci Sunanda Sharmaová, která stojí za provozem přístroje SHERLOC.

Jedinečný kus horniny

Podle NASA už marťanské vozítko Curiosity v roce 2013 nalezlo důkazy o přítomnosti organických látek ve vzorcích horninového prachu. Sonda Perseverance také už dříve detekovala organické látky v kráteru Jezero. Nejnovější nález se liší tím, že pochází z oblasti s podmínkami, které by umožňovaly existenci života v dávné minulosti rudé planety. Vzorky byly objeveny v typu horniny, o které je známo, že na Zemi uchovává zkamenělý, dávný život. Pokud by tedy život v dávných dobách na Marsu skutečně existoval, neexistuje lepší objekt, který by to mohl potvrdit. Dále čtěte: (Robot zaznamenal na Marsu zvláštní otřesy. Vytváří je nejspíše nárazy meteoritů).

Zdroj: CNET

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu