Tatrovácké vojenské speciály jsou chloubou českého průmyslu. Automobilka získává armádní zakázky NATO

Vojenství 09. ledna 2022 | 06:34 — Lukáš Bauer
Kopřivnická automobilka Tatra Trucks za rok 2021 dokázala prodat více vozů, než plánovala, a splnila své závazky vůči partnerům. Zákazníkům dodala celkem 1277 automobilů, získala také zásadní armádní zakázky v zemích NATO, zahájila vývoj vozu s vodíkovým pohonem, ale také oslavila deset let trvání produkce modelové řady Tatra Phoenix.
Další 2 fotografie v galerii
Vojenské speciály Tatra budou pracovat pro NATO / Tatra Trucks

Nejen o armádní speciály Tatra Trucks je ve světě velký zájem, což dokazuje i fakt, že automobilka prodala více vozidel, než předpokládala. Celkem v loňském roce prodala 1277 vozidel. Z tohoto počtu přibližně 40 procent putovalo na trhy v Česku a na Slovensku, zbytek byl určen na export. Přibližně padesát procent tvořily armádní zakázky, které Tatra Trucks získala v Belgii a Německu. Právě od těchto zakázek si automobilka slibuje, že by ji mohly prosadit v globálním měřítku.

Právě zakázka na vozidla pro belgickou armádu představuje vůbec největší armádní projekt pro Tatru nejen za minulý rok, ale i za poslední léta. Tatra Trucks ve spolupráci s partnerskou automobilkou DAF Trucks totiž do Belgie dodá 879 logistických nákladních vozidel řady CF na tatrováckých platformách 4x4 a 8x8. V minulém roce Tatra Trucks zaznamenala ještě jeden velký obchodní úspěch v rámci NATO na západ od českých hranic. Německý Bundeswehr totiž loni na podzim objednal 76 nových hasičských vozidel na podvozku Tatra Force, která vzniknou ve spolupráci s dalšími partnery.

Průlomový rok 

Loni Tatra Trucks také dokončila dodávku tří desítek tatrovek s hákovými nakladači pro českou armádu a pracuje na programu nových kolových samohybných houfnic a systémů protivzdušné obrany, pro které má armádě dodat příslušné podvozky. Tatra vyrobila i první vozidla pro českou armádou objednané nové mobilní 3D radary MADR, speciální vozidla komunikačního rušení Starkom nebo podvozky pro obrněná vozidla Titus. 

V září loňského roku si v Tatře také připomněli 10 let od zahájení výroby modelové řady Tatry Phoenix, která je pro automobilku stěžejním produktem pro civilní sféru. Do dnešní doby firma dodala zákazníkům více než 3650 vozů této řady.

Prototyp vodíkové Tatry

Automobilka v roce 2021 zahájila vývoj prototypu vozu Tatra s vodíkovým pohonem, na kterém spolupracuje s několika českými výzkumnými organizacemi a vysokoškolskými pracovišti v čele s Ústavem jaderného výzkumu Řež. Vloni se ale automobilka také podílela na rozvoji svých aktivit na zahraničních projektech. V polovině roku vznikla na Slovensku v Trenčíně nová dceřiná společnost Tatra Defence Slovakia, která bude mít na starosti výrobu podvozků, kabin a některých typů nástaveb na vozidla Tatra určená pro slovenské ozbrojené síly. Dále čtěte: (Tento těžký kovový obr vyjel z dílen Škody. Nakreslil ho sám Ferdinand Porsche).

Zdroj: Tatra Trucks.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu