Americké satelity zachytily dosud neznámý vojenský objekt. Nejspíš se jedná o čínskou raketovou ponorku

Vojenství 25. května 2022 | 09:05 — Lukáš Bauer
Satelit americké soukromé společnosti pravděpodobně vůbec poprvé zachytil novou čínskou raketovou ponorku. Fotografie ukazují plavidlo, jehož tvar dosud nebyl nikdy pozorován. Experti se tak domnívají, že se jedná o novou čínskou ponorku poháněnou proudovým motorem.
Další 1 fotografie v galerii
Nová čínská ponorka je vybavena moderním pohonem / Wikimedia Commons/ Hoe Ching

Fotografie pořízené komerční satelitní společností se sídlem v USA ukazují objekt, který je pravděpodobně novým typem čínské ponorky. Plavidlo bylo satelitem nasnímáno v suchém doku a podle expertů se s největší pravděpodobností jedná o nově vyvinutou ponorku třídy 093 Shang. Tento typ ponorek je nejspíš určen k odpalování naváděných raket jejichž cílem mohou být jak pozemní, tak námořní objekty.

Fotografie pořídila společnost Planet Labs a následnou analýzu provedla AllSource Analysis. Na snímku je zachycen suchý dok v loděnici Huludao v provincii Liaoning. Analýza AllSource popisuje ponorku jako 109 metrů dlouhé plavidlo s křížovými ocasními plochami.

Nový druh pohonu

Ze snímku je však patrné, že samotný ocas ponorky je pečlivě zakrytý a právě tento fakt budí podezření, že se jedná o vůbec první čínskou ponorku, která je poháněna vodním proudovým motorem. Tento typ pohonu využívají také ponorky USA a NATO. Ponorka vybavená tryskami dokáže plout mnohem tišeji než ponorky využívající lodní šroub.

Třída Shang, nejnovější čínská třída útočných ponorek s jaderným pohonem, byla vyvinuta v polovině 90. let a první dvě ponorky byly uvedeny do provozu v roce 2002 a 2003. Námořní válečná autorita H.I. Sutton věří, že Čína postavila nejméně 10 ponorek této třídy. Úřad námořní zpravodajské služby amerického námořnictva odhaduje, že třída Shang je hlučnější než sovětské ponorky třídy Victor III vyvinuté na konci šedesátých let. To je staví nejméně o dvě generace za nejmodernější americké ponorky.

Střely proniknou hluboko do pevniny

Čína tento typ ponorek vyvinula pro případ válečného konfliktu. Díky jejich palebné síle by totiž mohla zasáhnout cíle hluboko v nepřátelském území pozemními útočnými střelami. Podobné řízené střely použily USA a Rusko k úderům na cíle v Súdánu, Jugoslávii, Afghánistánu, Jemenu, Libyi, Íránu, Sýrii i na Ukrajině. Dále čtěte: (Jaderný bombardér Sovětského svazu letěl rychlostí Mach 3. Jeho provoz a vývoj byl však astronomicky nákladný).

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu