Vznášející se sovětské monstrum mělo zdolat jakýkoliv terén. Bylo určeno pro bleskové útoky

Vojenství 18. září 2023 | 18:56 — Anna Novotná
Ve třicátých letech minulého století se Sověti snažili vyvinout řadu ničivých zbraní. Jedním ze zajímavých nápadů byl koncept tanku, který se vznášel na vzduchovém polštáři. Tento tank, jenž mohl projet vodou, pouští nebo jiným těžkým terénem, nebyl nakonec nikdy realizován.
Sovětský koncept tanku na vzduchovém polštáři nebyl nikdy realizován / Wikipedia

V Sovětském svazu vznikala ve třicátých letech minulého století celá řada zajímavých vojenských projektů. Jedním z nich bylo opancéřované vznášedlo, které mělo být pilířem bleskových útoků na moři i pevnině. Konstruktéři během jeho vývoje využili platformu prvního sovětského civilního vznášedla L-1.

Vůbec první úspěšné experimenty s technologií vozidel na vzduchovém polštáři se v Sovětském svazu datují do první poloviny třicátých let 20. století. Za vznikem prvního civilního vznášedla stál inženýr a designér Vladimír Levkov. V roce 1934 ve své laboratoři navrhl a postavil první vznášedlo s označením L-1. Po úspěšných testech se pustil také do návrhu vojenské verze L-5, navržené pro bleskové operace.

V roce 1937 zahájila skupina inženýrů z moskevských leteckých závodů vývoj prvního vojenského vznášedla. Opancéřovaný tank na vzduchovém polštáři byl stavěn podle Levkovy dokumentace a pro jeho konstrukci byla využita platforma vznášedla L-1.

Vrtule, které by vznášedlo udržovaly ve vzduchu, byly situovány poněkud nezvykle uvnitř dvou vertikálních tunelů. O jejich pohon se měla starat dvojice leteckých motorů M-25 o celkovém výkonu 1450 koní. Vozidlo o váze osm tun bylo navrženo pro pohyb ve výšce kolem 25 cm nad povrchem a mohlo dosáhnout maximální rychlosti 120 km/h. Palubní výzbroj měl tvořit kulomet ráže 7,62 mm, který byl umístěn v zadní části.

Konstruktéři ve vznášejícím se tanku viděli výrazný potenciál, protože se mohl snadno pohybovat v bažinatých a písečných oblastech, stejně jako na vodě. Koncem roku 1937 vznikla maketa tanku v měřítku 1.4. Projekt ale nedostal podporu vysoce postavených armádních činitelů a konstruktéři ho museli ukončit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu