Čína posílá na oběžnou dráhu jeden satelit za druhým. Co ve vesmíru buduje za systém?

Elektronika 31. července 2018 | 12:56 — Lukáš Bauer
Čína vypustila do vesmíru o uplynulém víkendu další dvojici družic navigačního systému Pej-tou třetí generace, který je obdobou americké GPS. Vlastní navigační systém na oběžné dráze buduje také Evropská vesmírná agentura (ESA).
Start rakety z kosmodromu v jihovýchodní Číně / Internet

O víkendu odstartovala z čínského vesmírného střediska Si-čchang v provincii S'-čchuan na jihozápadě země další dvojice satelitů, které se stanou součástí rozsáhlého systému navigace. Čínská obdoba americké GPS bude pokrývat celou planetu. Nové satelity do vesmíru vynesla raketa Čchang-čeng-3B.

V pořadí se jedná již o 33. a 34. družici navigačního systému Pej-tou třetí generace. První generace vznikla už v letech 2000 až 2003 s cílem získat vlastní navigační systém a tím také nezávislost na americkém systému GPS, záměr však kvůli velkým nedostatkům sítě nebyl úspěšný.

Čína ho původně plánovala jako armádní – pro případ, že by se v okamžiku nějakého konfliktu nemohla spolehnout na jiné družicové systémy. Peking se tím snaží o nezávislost na americkém Global Positionning System (GPS), postupně se ale začalo ukazovat, že po dalším nezávislém satelitním systému je velká poptávka. 

Nová generace systému pokrývá oblast části Asie a Tichomoří. Peking již dříve uvedl, že chce, aby do roku 2020 bylo na oběžné dráze nejméně 35 čínských navigačních družic. Díky tomu dokáže navigace Pej-tou pokrýt celou planetu.

Čínskou navigaci od roku 2013 používají některé země jako Thajsko, Laos a Brunej, později se připojil Pákistán. Právě Pákistán je jedinou zemí, která má (samozřejmě kromě Číny) přístup také k vojenské složce této navigace, která je mnohonásobně přesnější než ta civilní. Dále čtěte: (Evropská vesmírná agentura vyslala do vesmíru nejpokročilejší pozorovací zařízení na světě).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu