Vědci zachytili další rádiové signály z hlubokého vesmíru. Jejich zdroj je stále velkou záhadou

Věda a technika 07. srpna 2018 | 09:54 — Lukáš Bauer
Astronomové již po několikáté zachytili intenzivní nízkofrekvenční rádiový signál přicházející z hlubokého vesmíru. Přestože vědci zatím stále netuší, co je jejich zdrojem, signály musí pocházet z vesmírné události, která generuje obrovské množství energie.
Signály z vesmíru vědci zachytili pomocí speciálního zařízení / Internet

Astronomové již po několikáté zachytili takzvané rychlé rádiové výbuchy známé pod zkratkou FRB (Fast Radio Bursts). Oproti předchozím signálům, které vědci v minulosti zachytili, je tento zvláštní svou nižší frekvencí, která je „pouze“ 580 MHz, což je o téměř 200 MHz méně. Zdroj záhadných signálů z vesmíru je vědcům stále nejasný.

Rychlé rádiové výbuchy jsou jednou z největších vesmírných záhad. Mohou generovat tolik energie jako 500 milionů Sluncí během jediné milisekundy. Jeden ze signálů, které vědci zachytili, se neustále opakuje a vysílá k zemi několik FBR ze stejného místa. Vědci díky tomu dokázali určit galaxii, ze které výbuchy přicházejí.

Co tyto výbuchy způsobuje, je však stále záhadou, protože většina z nich se objevila pouze jednou. Existuje také řada teorií, z nichž některé hovoří o několika zdrojích napříč vesmírem, jiné zase, že pochází z jednoho a toho samého zdroje.

Jisté je pouze to, že signál FRB 180725A se objevil znovu, a to přesně po roce, měsíci a dni od doby, kdy byl poprvé detekován. Původ těchto signálů je předmětem zkoumání a dosud nebylo prakticky ani ověřeno, že skutečně pochází z vesmíru, i když je to více než pravděpodobné.

O tom, že objevili nový typ rádiového signálu přicházejícího z vesmíru, byli totiž vědci přesvědčeni už v roce 1998. Téměř o 17 let později zjistili, že záhadné signály pocházely z mikrovlnné trouby v jejich výzkumném zařízení.

Nejnovější výzkum o opakovaném FRB naznačuje, že zdrojem může být neutronová hvězda, některé druhy černých děr, pulsary, nebo hvězda typu blitzar. Všechny tyto vesmírné entity mají jedno společné: jedná se o extrémně energeticky významné objekty.

Na základě mnoha výzkumů se zdá, že pocházejí z velmi vzdálených míst vesmíru, která jsou možná vzdálena miliardy světelných let od Země. Vědci tak doufají, že s novými výkonnými nástroji budou schopni lépe porozumět tomuto fenoménu a přinejmenším zjistit, jaká vesmírná událost může generovat tak obrovské množství energie. Dále čtěte: (V sousední galaxii vědci objevili záhadnou planetu. Neobíhá žádnou hvězdu, pouze pluje vesmírem).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu