Podivné chování Elona Muska vyvolává obavy. NASA připravuje rozsáhlou bezpečnostní prověrku SpaceX

Věda a technika 22. listopadu 2018 | 13:42 — Lukáš Bauer
Chování miliardáře Elona Muska znepokojilo v posledních týdnech Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) natolik, že se rozhodl udělat hloubkovou bezpečnostní prověrku společnosti SpaceX, se kterou spolupracuje. Podobná prověrka čeká také letecký gigant Boeing.
Nová raketa BFR společnosti SpaceX / Internet

Podle amerických médií čeká rozsáhlá bezpečnostní prověrka společnosti Boeing a SpaceX, které budou ve spolupráci s NASA do vesmíru dopravovat astronauty. Důvodem k prověrce SpaceX je podle dostupných informací zvláštní chování jejího zakladatele Elona Muska.

Mluvčí NASA Bob Jacobs okolnosti prověrek odmítl komentovat, uvedl ale, že vesmírná agentura se chce ujistit, že obě firmy splňují bezpečnostní požadavky včetně lpění na zákazu drog. Musk si totiž při nedávném rozhovoru kouřil marihuanu a pil whiskey, což se představitelům NASA příliš nelíbilo.

„Musíme americké veřejnosti ukázat, že když posadíme astronauta do rakety, bude v bezpečí,“ uvedl v rozhovoru šéf NASA Jim Bridenstine. Dodal, že ve SpaceX má velikou důvěru, pokud ale budou zjištěny nedostatky, musí se okamžitě napravit. Kontrola začne v příštím roce a potrvá několik měsíců.

Společnosti Boeing a SpaceX plánují uskutečnit první lety s lidskou posádkou v roce 2019. Společnost SpaceX pro tyto účely vyvinula kosmickou loď Crew Dragon, jejíž první zkoušky by se měly uskutečnit v lednu příštího roku.

Boeing bude astronauty přepravovat v kosmické lodi CST-100 Starliner. Tyto společnosti tak mají nahradit ruskou kosmickou loď Sojuz, která je v současné době jediným certifikovaným strojem pro dopravu lidí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Spolupráce s Ruskem byla zahájena v roce 2011, kdy Američané odstavili své raketoplány. Dále čtěte: (Nový robot dosedne na povrch Marsu za tři roky. Bude experimentovat s výrobou kyslíku z atmosféry).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu