V Japonsku bylo objeveno rozsáhlé ložisko vzácných kovů, které může zásobovat svět po staletí

Věda a technika 04. ledna 2019 | 15:43 — Lukáš Bauer
Počátkem loňského roku objevili výzkumníci u pobřeží Japonska obrovské ložisko vzácných minerálů. Mezi minerály je také řada vzácných kovů, které podle expertů mohou zásobovat lidstvo po celá staletí.
U japonských břehů bylo objeveno obrovské množství drahých kovů / Internet

V Japonsku bylo objeveno obří ložisko vzácných kovů a minerálů, které se využívají v nejrůznějších odvětvích. Podle expertů se na místě může nacházet až 16 milionů tun vzácných kovů.

Tyto materiály jsou v zemské kůře poměrně hojné, ale jejich koncentrace je velmi malá, a proto je velice těžké je získávat. V ložisku objeveném u japonských břehů je koncentrace extrémně vysoká, takže se jedná o zcela ojedinělý nález.

V současné době existuje jen málo ekonomicky výhodných nalezišť, kde probíhá těžba a i přesto je extrakce materiálů velice drahá. Největším zdrojem je po desetiletí Čína, která světu dodává velkou většinu drahých kovů. To se však nyní může změnit s japonským objevem.

Na místě je například tolik yttria, které může pokrýt celosvětovou poptávku na neuvěřitelných 780 let. Japonské ložisko obsahuje ale i řadu dalších prvků jako dysprosium, europium a terbium, jejichž množství vystačí na uspokojení aktuální poptávky na stovky let.

Naleziště leží u ostrova Minamitori, asi 1 850 kilometrů jihovýchodně od Tokya. Oblast leží v exkluzivní ekonomické zóně Japonska. Japonsko začalo hledat svá vlastní ložiska poté, co se s Čínou před několika lety nedohodlo na dodávce drahých kovů.

Pod zemským povrchem se ukrývá podle expertů nesmírné nerostné bohatství, ale i řada léčivých látek. Jednu takovou například objevili v severním Irsku na základě místních legend.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu