Robotický zabiják tanků může výrazně snížit ztráty na životech ve válečných konfliktech

Auto 16. ledna 2019 | 17:36 — Lukáš Bauer
Výrobce zbraní z Ukrajiny nedávno představil nový typ bojového robota, kerý je určen pro likvidaci těžkých obrněných vozidel a tanků. Stroj s názvem Fantom by mohl být hotov již v tomto roce a měl by pomoci snížit ztráty na životech během válečných konfliktů.
Další 2 fotografie v galerii
Nový robot může být vybaven nejrůznějšími zbraněmi / Internet

Nový autonomní robot Fantom je navržen tak, aby pomohl snížit počet zabitých vojáků při střetech během válečných konfliktů, během kterých dochází k velkým ztrátám na životech vojáků.

Fantom může být vybaven pásy nebo koly, stejně jako širokou paletou zbraní, včetně koaxiálního kulometu ráže 23 mm, protiraketových střel a granátometů. Jeho největší zbraní je ale protitankový raketový systém nazývaný Bariéra, pro přímou konfrontaci s ruskými těžkými tanky, které v oblasti působí. Tento systém dokáže zničit těžký tank až na vzdálenost 5 kilometrů.

Robota pohání 30kilowattový hybridní motor, jehož výkon je přenášen na všechna kola. Díky němu může Fantom dosáhnout rychlosti až 62 km/h s maximálním dojezdem kolem 120 kilometrů. O průchodnost terénem se pak stará hydraulický brzdový systém spolu s nezávislým zavěšením všech kol.

Stroj je natolik univerzální, že může sloužit také jako mobilní transport pro evakuaci zraněných vojáků z bojové zóny pole. Mimo jiné je vybaven také komunikačním zařízením a dokonce záložní mikrovlnou komunikační linkou pro případ, že by primární rádiový vysílač byl nabourán.

Nový Fantom byl odhalen na Mezinárodní výstavě a konferenci o obraně (IDEX) v Abú Dhabí (SAE) počátkem měsíce. Minulá verze byla poprvé představena v Kyjevě v říjnu loňského roku. V loňském roce jsme také psali o unikátním vojenském vozidle z dílen kopřivnické Tatry.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu