První pokus o vypěstování rostliny mimo Zemi selhal. Bavlna nepřežila západ Slunce

Věda a technika 18. ledna 2019 | 16:51 — Lukáš Bauer
Čínská mise, během které přistál lunární modul na odvrácené straně Měsíce, přinesla také jeden velice zajímavý experiment. Čínští vědci se v uzavřeném speciálním zařízení snažili přivést k životu rostlinu bavlny. Pokus však podle posledních zpráv skončil neúspěchem.
Další 1 fotografie v galerii
Měsíc podle vědců není vhodným místem pro pěstování rostlin / Internet

Čínský experiment, jehož cílem bylo vypěstovat ze semene rostlinu bavlny, skončil podle zprávy čínské vesmírného programu neúspěchem. Vůbec první rostlina, která vyklíčila ze semene v uzavřeném speciálním kontejneru mimo Zemi, nepřežila měsíční západ Slunce.

Na odvrácené straně Měsíce se totiž teploty po západu Slunce propadnou až na -170 stupňů Celsia. Tuto teplotu nedokázala čerstvě vyklíčená sazenice ani ve speciálním kontejneru přežít.

Pro čínské vědce se jedná o velké zklamání, protože jejich výzkum měl představovat průlom v mimozemském pěstování rostlin.

Čínští vědci dále k průběhu celého experimentu uvedli, že ostatní semena bavlny a rostliny brambor a některých odrůd zelí díky velice nízké teplotě nedokázaly v kontejneru přežít. Veškerá organická hmota se nyní v kontejneru rozloží a pokus bude ukončen.

Samotná mise na odvrácené straně Měsíce je v rámci vesmírného výzkumu unikátní, protože se doposud nikomu v této nebezpečné oblasti přistát nepodařilo. Více o průběhu mise se dočtete v tomto našem článku.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu