Izrealská sonda Béreš se pokusí o přistání na Měsíci. Do vesmíru vzlétla v pátek

Věda a technika 23. února 2019 | 16:54 — Lukáš Bauer
Během pátečního rána vyslal Izrael směrem k Měsíci sondu Béreš, se kterou se chce pokusit přistát na jeho povrchu. Pokud se Izraeli jeho mise podaří, stane se teprve čtvrtou zemí v historii, která na povrchu Měsíce přistane.
Další 2 fotografie v galerii
Izrael vyslal k Měsíci svou sondu / Internet

Izrael se pokusí o přistání na měsíčním povrchu se svou sondou Béreš, kterou během pátečního rána vyslal do vesmíru. Pokud se mise zdaří, stane se Izrael teprve čtvrtou zemí v historii, které se podařilo přistát na Měsíci.

Dosud se na Měsíci podařilo přistát Rusům, Američanům a také Číně. Nyní se pokusí o přistání izraelský satelit přibližně o velikosti pračky, který by měl na měsíční povrch dosednout 11. dubna. Po přistání by měl zahájit výzkum magnetického pole a posílat na Zemi data a snímky. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sledoval start živě z kontrolního centra nedaleko Tel Avivu. „Toto je velký krok pro Izrael, ale obrovský krok pro izraelskou technologii,“ prohlásil politik.

První komerční misi k Měsíci vynesla do vesmíru raketa Falcon 9. Jejím dalším nákladem byl komunikační satelit pro Indonésii, své místo mělo i malé výzkumné zařízení letectví USA, které má před sebou roční misi na oběžné dráze Země.

Znovupoužitelný první stupeň rakety využila společnost SpaceX v pátek už potřetí. Podařilo se mu i přistání na bezpilotní plošině Of Course I Still Love You. Stupeň se bude moci opět použít v dubnu, informoval na Twitteru Elon Musk.

Nedávno na Měsíci přistál čínský modul, který zahájil zajímavý výzkum. Ve speciálním kontejneru chtěli Číňané vypěstovat poprvé v historii rostlinu mimo Zemi, celý pokus se však podle předpokladů nezdařil.

Témata: sonda, Izrael, Měsíc, mise
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu