Vědci přišli na způsob jak efektivně ze zemské kůry získávat vzácné prvky

Věda a technika 07. března 2019 | 09:00 — Lukáš Bauer
Vzácné kovy a prvky jsou nezbytné pro výrobu téměř každé elektroniky od mobilního telefonu až po televizory. Získávání těchto vzácných materiálů ale provází vysoké náklady a také negativní dopad na životní prostředí. Vědci proto vymysleli způsob jak tyto prvky získávat mnohem efektivněji.
Vzácné kovy se získávají velice těžko / Internet

Vzácné prvky a kovy jsou přítomny téměř v každém mobilním telefon a světová poptávka v některých případech převyšuje nabídku. Získávání těchto pokladů Země také provází vysoké náklady a značné dopady na životní prostředí. Proto se vědci zaměřili na výzkum nových metod, s jejichž pomocí by mohly být vzácné materiály získávány efektivněji.

Některé ze vzácných prvku nyní vědci dokáží získat z odpadu fosfátového kamene. Tato skutečnost by mohla znamenat obrovský přínos pro vývoj například čisté energie získané ze solárních panelů, ve kterých se některé prvky používají.

Vědci využili trik organické kyseliny produkované bakteriemi, s jejíž pomocí dokáží zajistit extrakci vzácných zemin fosfátového odpadu. Během úspěšných pokusů vědci použili kyselinu glukonovou, která se přirozeně vyskytuje například v ovoci nebo medu.

Tým výzkumníků doufá, že metoda by mohla být vylepšena natolik, aby mohla představovat spolehlivý způsob jak získávat vzácné materiály pro výrobu elektroniky a dalších zařízení.

Vzácné prvky jsou v zemské kůře poměrně hojné, ale jejich koncentrace je velice malá a proto je těžké je získat. V současné době představuje lídra na trhu se vzácnými kovy Čína, která zodpovídá za 90% světové produkce.

Podobné výzkumy jsou jistě dobrou zprávou pro velké výrobce elektroniky, kteří si snaží zajistit své vlastní dodávky drahých kovů. Světová poptávka je totiž obrovská a proto existuje snaha společností uzavírat kontrakty napřímo s těžebními společnostmi. Dále čtěte: (Miliardář z Číny varuje před zhoubnými technologiemi. Podle něj mohou způsobit obrovský válečný konflikt).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu