Čínské umělé Slunce tokamak bude dokončeno již koncem letošního roku

Věda a technika 07. května 2019 | 13:40 — Lukáš Bauer
Čína již delší dobu pracuje na vývoji unikátního systému, který bude zdrojem naprosto čisté energie. Experti z Číny přitom využijí proces, který pohání hvězdy. Toto jedinečné zařízení bude podle Číny dokončeno již v letošním roce.
Další 2 fotografie v galerii
Fúzní reaktor bude mít Čína již koncem roku / Internet

Čínští fyzici podle nejnovějších zpráv dokončí letos unikátní zařízení tokamak. Již v minulém roce dosáhli vědci výrazného pokroku, když přesáhli teplotu 100 milionů stupňů Celsia a udrželi ji po dobu deseti vteřin. Tento unikátní systém na bázi procesů probíhajících uvnitř hvězd může dodávat zcela čistou elektrickou energii.

Ovládnout jadernou fúzi se vědci snaží již desítky let, ale stále je lidstvo na tuto technologii krátké. Energie z jaderné fúze je přitom proti energii z jaderného štěpení téměř zcela čistá. Tato reakce pohání například hvězdy ve vesmíru.

Fúzní reakce v tokamaku byla již prezentována v Anglii, ale zařízení jsou velice neefektivní. Čínský fúzní reaktor by tak mohl být prvním na světě, který bude skutečně využitelný pro energetické účely.

Čínské zařízení funguje stále jako experimentální zařízení, na kterém si vědci mohou zkoušet různé teoretické a praktické věci, ale do konce roku chtějí vytvořit první funkční reaktor na světě.

Podobná zařízení se staví také v jiných zemích. Například ve francouzském městě Cadarache vznikne největší fúzní reaktor na světě. Je největším projektem v oboru fúze a dostal název Mezinárodní termonukleární experimentální reaktor (ITER). Dále čtěte: Vědci popsali zajímavé zjištění týkající se solárních elektráren. Efektivita je v některých oblastech mnohem vyšší.

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu