Jaderné incidenty se nevyhnuly ani USA. Léta byly v přísném utajení

Věda a technika 07. června 2019 | 13:35 — Lukáš Bauer
Veleúspěšný seriál Černobyl znovu připomenul nebezpečí jaderného věku. Potíže s ovládnutím jádra však neprovázely pouze někdejší Sovětský svaz. Několik vážných incidentů se odehrálo také v USA, byly ale léta v utajení.
Raketa Titan II explodovala v Arkansasu / Internet

Černobyl je dnes synonymem pro jadernou katastrofu globálního rozsahu. Málokdo ale už ví, že také Američané několikrát stáli nad propastí jaderné katastrofy. Oficiálně se USA potýkala s 32 nehodami při manipulaci s jaderným materiálem, avšak tyto incidenty byly léta v přísném utajení.

Žádný z těchto incidentů sice nezpůsobil katastrofu, která vznikla výbuchem reaktoru v Černobylu, ale přesto stojí za zmínku. Jeden takový incident se odehrál v roce 1980, kdy  raketa Titan II nesoucí termonukleární reaktor explodovala poblíž města Damašku v Arkansasu.

Dne 18. září 1980 probíhala rutinní údržba mezikontinentální střely Titan II, kdy tým expertů pracoval v raketovém silu pod vedením letectva. Díky chybě však spadla nádrž s kyslíkem několik desítek metrů dolů, kde poškodila palivovou nádrž prvního stupně rakety.

Veškeré úsilí o následnou stabilizaci rakety bylo marné a mezikontinentální střela pozdě v noci explodovala. Dvojice mužů, kteří byli posláni do zařízení, aby vypustili nebezpečný plyn, zemřela a jaderná hlavice byla objevena v poli.

I v případě této nehody mohlo dojít k fatálním následkům a díky striktnímu dodržování bezpečnosntích protokolů se podařilo zabránit nejhoršímu. V Černobylu byla zanedbána celá řada bezpečnostních nařízení a reaktor se díky tomu stal nekontrolovatelným. Dále čtěte: Vědci zveřejnili studii, která hodnotí život v oblasti Černobylu 32 let od katastrofy. Výsledky jsou zarážející.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu