U Mallorky byl objeven vrak římské obchodní lodi. Kousek od břehu ho našel potápěč

Věda a technika 20. července 2019 | 16:35 — Lukáš Bauer
U ostrova Mallorca byl jedním z místních potápěčů objeven vrak římské obchodní lodi. Zbytky plavidla, které v dávných dobách pravděpodobně převáželo olej a víno, byly objeveny v písku nedaleko pláže. Podle archeologů může být vrak starý až 1700 let.
Další 2 fotografie v galerii
Římská loď převážela víno a olej / Internet

Potápěč objevil u Mallorky v písku na břehu pláže vrak římské lodi převážející nejspíše olej a víno. Zbytky vraku dávné lodi mohou být podle archeologů staré až 1700 let. Část pláže byla v souvislosti s objevem uzavřena, aby mohli archeologové vrak vyzvednout.

Vrak objevil španělský potápěč Félix Alarcón během svého rekreačního potápění. O vraku informoval úřady ale s několikadenním zpožděním, protože se původně domníval, že vrak už je dávno objeven.

Po jeho oznámení ihned na místo vyrazili profesionální potápěči a pláž metropole Palma de Mallorca uzavřeli. Mallorské úřady se zatím k objevu nevyjádřily, ani nezveřejnily žádné podrobnosti.

Deset metrů dlouhá a pět metrů široká loď zřejmě převážela římské amfory naplněné vínem či olejem. Plula patrně z jihu Pyrenejského poloostrova do Říma, když nedaleko Mallorky ztroskotala.

Podle místní vlády bude vrak vyzvednut, zrestaurován a později vystaven v muzeu. Na Baleárských ostrovech bylo již v minulosti objeveno mnoho vraků z římského období. Dále čtěte: Do aukce se dostala láhev vína ze 17. století, která byla objevena uvnitř vraku lodi.

Témata: vrak, loď, Řím, olej, víno, Mallorca
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Riziko povodní: Jak minimalizovat potenciální škody na majetku a zvýšit svou bezpečnost

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu