Tvor, který zahájil vývoj chůze, zůstal navždy v hlubinách oceánu

Věda a technika 12. srpna 2019 | 16:19 — Lukáš Bauer
Někteří z prvních mořských živočichů, u kterých se začaly vyvíjet končetiny, nikdy neopustili vody oceánu. Vědci k tomuto závěru došli v rámci nové studie, jenž mimo jiné prokázala, že schopnost chodit se začala vyvíjet dříve, než se předpokládalo.
Další 2 fotografie v galerii
Tvor Leucoraja erinacea byl na počátku vývoje chůze / Internet

Výzkum je založen na genetické analýze mozkových buněk vzdáleného příbuzného rejnokovitých, tvora s názvem Leucoraja erinacea. Tento drobný rybovitý obratlovec patří k nejprimitivnějším tvorům s páteří.

Mozkové systémy ovládající jeho pohyb jsou velmi podobné těm, které se nacházejí u savců. To podle odborníků naznačuje, že tato mořská stvoření byla nejspíše prvním článkem ve vývoji chůze, a tedy i pozdějšího přesunu na souš.

„Nervové sítě potřebné pro chůzi byly považovány za dědictví pozemských tvorů, které získaly přechodem z ryb na suchozemské tvory asi před 380 miliony let,“ uvedla členka týmu Catherine Boisvertová z australské Curtin University.

Nový výzkum ale prokázal, že Leucoraja erinacea stejně jako některé druhy žraloků mají tyto nervové sítě vyvinuty také, což teorii částečně vyvrací. Je velmi pravděpodobné, že k tomuto vývoji došlo dříve, před více než 400 miliony let.

Leucoraja erinacea nemá nohy v pravém slova smyslu, ale dva spodní výběžky, které mu umožňují pohybovat se po mořském dně střídavými pohyby vlevo a vpravo. Vědci byli nálezem velmi překvapeni, protože se domnívali, že u ryb už dnes tato schopnost zachována není.

V poznání vývoje naší planety existují stále obrovské mezery, které čas od času vědci vyplní novými objevy. Minulý rok experti identifikovali mikroskopické zkameněliny, které mohou být vůbec prvními živočichy na naší planetě. Dále čtěte: Vědci objevili zcela nový druh dinosaura. Fosilie ležela třicet let bez povšimnutí v jihoafrickém muzeu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu