V jaderné elektrárně Fukušima se rodí další problém. Experti hledají řešení

Věda a technika 13. srpna 2019 | 16:52 — Lukáš Bauer
V komplexu jaderné elektrárny Fukušima, kde došlo k havárii, pomalu bojují s místem pro ukládání radioaktivní vody. Experti nyní hledají řešení této krizové situace, jednou z variant je její vypuštění do oceánu.
Další 3 fotografie v galerii
Jadernou elektrárnu postihla katastrofa v podobě vlny tsunami / Internet

Japonská společnost TEPCO, která je provozovatelem jaderné elektrárny Fukušima, kde došlo k havárii v souvislosti s ničivou vlnou tsunami, má další problém. V místě havárie totiž dochází místo pro skladování radioaktivní vody, kterou ochlazují havarovaný reaktor.

Trojici reaktorů v elektrárně vážně poškodila v roce 2011 vlna tsunami. Došlo zde k mohutné explozi a unikající radioaktivita zamořila vzduch, půdu i zdroje pitné vody. Z okolí elektrárny bylo vystěhováno více než 150 tisíc lidí.

Radioaktivní voda, která z reaktoru unikla, se smísila s podzemní vodou a Japonsko se snaží tento problém dlouhodobě řešit. Tato voda se proto skladuje v nádržích, v nichž ale dochází místo. Společnost TEPCO bude proto muset přesvědčit občany o nutnosti výstaby nového zařízení.

Zásobníky dokáží pojmout okolo 1,37 milionů tun vody, přičemž při současném tempu bude této hranice dosaženo přibližně za tři roky. Co se bude dít dál, zatím není jasné, jedním ze scénářů je však vypuštění radioaktivní vody do oceánu. Mezi další scénáře patří také odpaření vody, anebo její vstřikování hluboko do země.

Nejvíce realistickou možností je však právě vypuštění do oceánu, což vzbudilo protesty nejen rybářů, ale také ochránců přírody a místních obyvatel. K jakému scénáři tedy nakonec dojde, není zatím jasné, ale čas je neúprosný. Dále čtěte: Radioaktivní prasata běhají po celé střední Evropě i 30 let po havárii.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu