Osud vraku Titanicu je zpečetěn. Nedávný průzkum odhalil něco nečekaného

Věda a technika 25. srpna 2019 | 15:38 — Lukáš Bauer
Srpnový průzkum pomocí speciální miniponorky odhalil, jak se vrak legendárního Titanicu na dně oceánu rozpadá. Kamery, kterými je miniponorka vybavena, pořídily snímky, na kterých je vidět, jak bakterie požírající kovy vrak kompletně rozkládají. Tento zaoceánský parník se potopil v roce 1912, přičemž nehodu nepřežilo nejméně 1 500 lidí.
Další 4 fotografie v galerii
Vrak Titanicu se během deseti let zcela rozpadne / Internet

Vědci s pomocí speciální miniponorky provedli v srpnu průzkum vraku Titanicu a ukázalo se, že zbytky luxusního parníku jsou v mnohem horším stavu, než se předpokládalo. Experti předpovídají, že během deseti let se vrak zcela rozpadne a ze dna oceánu navždy zmizí.

Obrovský zaoceánský parník se potopil v roce 1912 po nárazu do ledovce. Během této události se rozlomil na dvě části a dosedl na dno v hloubce 3 800 metrů. Vrak devastují bakterie, které požírají kovy spolu s agresivní mořskou vodou a silnými hlubinnými proudy.

Nejvíce poškozené jsou už i klíčové části lodi a předpokládá se, že vrak se do roku 2030 zcela rozpadne. Poškozené jsou také ikonické části lodi jako kapitánova kajuta nebo příď, na které se odehrávala romantická scéna filmu Titanic.

Vrak leží velice hluboko na to, aby ji mohl využít podmořský život jako například mořští koráli, jako je tomu u jiných vraků lodí. Díky tomu se 50 tisíc tun vážící plavidlo pomalu mění v hromadu rzi a prachu, kterou mořské proudy unášejí kilometry daleko.

Expedice, která vrak zkoumala, měla velké problémy s řízením miniponorek kvůli velice silným proudům. Ponorky jsou vybaveny kamerovým systémem, který dokáže nafilmované snímky převádět do 3D obrazu celého vraku a vytvořit tak kompletní počítačový model.

Vrak Titanicu přitahoval pozornost lovců vraků od svého potopení, ale objeven byl až 1. září 1985 americkým oceánografem Robertem Ballardem. Peníze na expedici získal jako odměnu od amerického námořnictva, protože objevil polohu dvou potopených jaderných ponorek.

Ballard pátral po vraku Titanicu už v roce 1977, ale zásadní průlom nastal až v roce 1985 kdy s pomocí ponorky Argo objevil lodní kotel. Následující den pak odhalil příď Titanicu a téměř tři čtvrtě kilometru vzdálenou záď.

Ke zkáze Titanicu přispělo podle šetření také použití křehčí oceli s vyšším obsahem síry, která po nárazu nevydržela působení tlaku vody v přepážkách. Později díky náklonu lodi došlo k vyrovnání tlaku, což způsobilo výbuch, který Titanic rozlomil na několik částí. Dále čtěte: (Vrak lodi, která se potopila s mnoha lidmi na palubě, byl nalezen u pobřeží Chile. Na objevení čekal sto let).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu