Hackeři více než dva roky získávali citlivá data z tisíců zařízení iPhone

PC a Mobil 01. září 2019 | 17:39 — Lukáš Bauer
Skupina hackerů využívala bezpečnostní chybu ve smartphonech iPhone, díky které dokázali získat přístup k osobním zprávám a celé řadě dalších citlivých informací. Znepokojující fakt odhalili výzkumníci internetového gigantu Google.
Další 2 fotografie v galerii
Majitelé iPhonů mohli nevědomky poskytovat hackerům citlivé informace / Internet

Experti společnosti Google zabývající se bezpečností odhalili bezpečnostní díru v zařízeních iPhone, která hackerům prostřednictvím ovládnutých webů umožňovala více než dva roky přístup k citlivým uživatelským datům. 

Hackeři tak mohli například získat přístup ke kontaktům, obrázkům, zprávám, poloze a celé řadě dalších informacím. Škodlivý kód dokázal také získávat informace z aplikací, které uživatelé iPhone používají.

 

„Útoky nebyly cílené, protože pouze stačilo navštívit hacknuté stránky, které se pokusily o útok na vaše zařízení. Pokud napadení proběhlo úspěšně, nainstaloval se do zařízení sledovací kód,“ uvedl na blogu Google výzkumník Ian Beer.

Bezpečnostní experti odhadují, že hacknuté stránky mohly týdně navštívit až tisíce uživatelů. Tato snaha hackerů o získání přístupu k zařízením iPhone trvala podle výzkumníků více než dva roky.

Podle společnosti Google tyto chyby obsahoval každý systém iOS od verze 10 až po nejnovější verzi 12. Útočníci využívali celkově dvanáct různých bezpečnostních chyb v iPhone. Většina z nich se týkala internetového prohlížeče Safari, který je přednastaveným na zařízeních Apple.

Chyby umožnily útočníkům získat v zařízení nejvyšší privilegia, což znamená, že mohli bez omezení využívat i funkce, které běžní uživatelé nemají. Dále čtěte: Po třiceti letech odchází šéfdesignér Applu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu